Catharina Ziekenhuis pakt met VR-brillen pijn en angst bij patiënten aan

Catharina Ziekenhuis Eindhoven pakt met Virtual Reality-bril pijn en angst bij patiënten aan.

EINDHOVEN – Even in een andere wereld zijn tijdens een medische behandeling, een omgeving waarin je geen pijn of angst voelt… In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kan dat. Daar kun je als patiënt even wegdromen zonder dat er een anesthesist voor de ‘narcose’ aan te pas komt.

Het ziekenhuis is een groots opgezet experiment begonnen, waarbij patiënten tijdens hun therapie (of vervelende verpleegkundige handelingen) een virtual reality-bril kunnen dragen. Patiënten kunnen tijdens ‘al dat gedoe’ door een historische binnenstad dwalen, waarbij ze informatie krijgen die hen hun zinnen doet verzetten. Maar ook kunnen ze meedoen aan ontspanningsoefeningen in een sprookjesbos.

Drie afdelingen gaan aan de slag met deze brillen: de dialyse afdeling, de pijnpoli en de afdeling Radiologie. Het Catharina Ziekenhuis zegt daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat de techniek van virtual reality (VR) op meer afdelingen tegelijk gaat inzetten.

Emmie: Ik had nergens last van, terwijl ik normaal wel eens flauwval.

Dialyse-patiënt Emmie Verhoef (59) uit Gemert testte als eerste de droombril. ,,Ik ben zo blij, ik was totaal afgeleid. Dat dat ze bezig waren met mijn arm voelde ik wel een beetje, maar mijn angst was helemaal weg. Ik had nergens last van, terwijl ik normaal wel eens flauwval. Nooit had ik verwacht dat het effect zo groot zou zijn, ik was even in een heel andere wereld. De beelden waren prachtig!”, vertelt Emmie enthousiast.

Vanwege de groeiende mogelijkheden met VR-brillen wordt er in de medische wereld steeds meer gebruik van gemaakt. ,,Het doel is om het welzijn van patiënten te verbeteren tijdens behandelingen die gepaard gaan met angst en pijn. Nierpatiënten moeten vaak drie keer per week dialyseren. Daarvoor worden ze ‘aangeprikt’. Dat aanprikken wordt vaak als zeer vervelend ervaren, patiënten zijn daar erg angstig voor”, legt Josine Kamerling, teamleider Nierziekten uit. Voor elke afdeling die meedoet aan de proef zijn verschillende programma’s op maat voorbereid.

Als de patiënt rustig is, kunnen onze verpleegkundigen ook makkelijker werken

De positieve effecten van virtual reality worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. ,,Ik ben ontzettend trots dat we dit onze patiënten kunnen aanbieden”, zegt Josine. ,,Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten door virtual reality minder angst en pijn ervaren en ik ben er van overtuigd dat dit ook écht zo is. Het is fantastisch om te zien dat Emmie helemaal niet meer bezig was met het aanprikken. Als de patiënt rustig is, gaat het aanprikken door onze verpleegkundigen ook makkelijker.”

Patiënten die meedoen aan de gezamenlijke proef van het Catharina Ziekenhuis en het bedrijf SyncVR Medical, krijgen na afloop van hun VR-ervaring een vragenlijst. Alle uitkomsten worden verwerkt om de invoering van de VR-brillen verder te verbeteren. ,,Ik hoop dat we uiteindelijk virtual reality voor nog meer patiënten in het ziekenhuis in kunnen zetten om hen de positieve effecten te laten ervaren”, benadrukt Josine Kamerling.