Veel meer mensen dan normaal gaan het Nederlandse groen in: een wandeling in het bos of park, een picknick of ze gaan in de tuin aan de slag.
AMSTERDAM/BILTHOVEN – De Lymevereniging verwacht dit jaar een flinke stijging van het aantal tekenbeten en Lyme-besmettingen, omdat meer Nederlanders dan in andere jaren ‘het groen ingaan’.
De voorspelling van ‘vele procenten meer door ongebruikelijk veel vakanties in eigen land’ komt op het moment dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit hebben berekend dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd in Nederland met ongeveer 30 procent is toegenomen naar zo’n anderhalf miljoen.
Geen vakantie
De groei die de Lymevereniging voorziet heeft alles te maken met de coronacrisis, waardoor veel mensen hun zomervakantie naar het buitenland hebben geannuleerd. ,,Velen gaan dit jaar in eigen land of helemaal niet op vakantie”, zegt secretaris Miranka Mud van de vereniging. ,,Veel meer mensen dan normaal gaan het groen in: een wandeling in het bos of park, een picknick of men gaat in de tuin aan de slag.” Klein monster: de Ixodes ricinus – Pixabay/Erik Tarits
Griepachtig
Het valt de Lymevereniging op dat steeds meer huisartsen de laatste jaren bij griepachtige klachten in de zomer steeds vaker aan Lyme denken. ,,We kunnen ons goed voorstellen dat dit jaar de vraag centraal staat of iemand Corona heeft of niet en dat Lyme weer wat minder snel in beeld komt.” Door de coronacrisis was de eerder geplande Week van de Teek uitgesteld, die vindt nu deze lopende week plaats. De vereniging is in het kader daarvan een online- preventiecampagnes gestart.
In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 1996 ging het nog om ‘slechts’ 600.000 tekenbeten, in 2017 was al sprake van een meer dan verdubbeling.
Het aantal mensen dat met zelfcontrole een teek bij zichzelf ontdekte nam ook toe. Zo’n 15 procent van de Nederlanders liep in de afgelopen vijf jaar een tekenbeet op. In 1996 ging dat nog maar om zes procent.
Tekenpiek
In de maanden juni en juli piekt het tekenbeetseizoen. Dat komt doordat teken dan zeer actief zijn en dat er veel mensen in de natuur recreëren. Elk jaar komen in deze 2 maanden ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl binnen, een website van RIVM en Wageningen Universiteit. Opvallend is wel dat in de afgelopen weken het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl achterblijft als je het vergelijkt met het gemiddelde aantal meldingen in de afgelopen 7 jaar. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door de corona-uitbraak anders recreëren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na een bezoek aan een groene omgeving.De nieuwe teken-app van Nature Today
Door tien jaar lang de maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers te combineren met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata, hebben onderzoekers van ITC Twente en Wageningen Universiteit een teken-verwachtingsmodel gemaakt. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today-app. Dagelijks wordt zo voor elke vierkante kilometer in Nederland een actuele Teken-alert gegenereerd. De app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. De tekenverwachting bij u in de buurt of de plek waar u wilt wandelen, krijg je door je eigen locatie of elke willekeurige andere locatie in Nederland te selecteren. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is.
Tekencheck
Bioloog Arnold van Vliet: ,,Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een tekencheck notificatie wilt krijgen. Ook verwachten we dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Dit kan door de broekspijpen in de sokken te stoppen of het recreatiegedrag aan te passen. Een teek kan de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden.”Een berkenbos. Foto: PIXABAY