Oorzaak pijn in de ruggengraat? Vaak een verkeerde houding, steeds vaker onderuit gezakt met hun tablet en telefoon

EMMELOORD – Jonge kinderen kampen steeds vaker met rug-, hoofd- en nekklachten. Dat zegt de NCA, de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die hiertoe nu aan de bel trekt. Chiropractoren zien steeds vaker jonge patiënten in de praktijk met ernstige klachten, zoals bijvoorbeeld rug- en nekklachten.

Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat kinderen steeds vaker onderuit gezakt zitten met hun tablet en telefoon. Aanleiding voor de NCA om hier aandacht aan te besteden en zowel ouders als kinderen bewust te maken van een juiste houding en voldoende beweging.

Eigen onderzoek

Uit eigen onderzoek blijkt dat vier op de 10 kinderen lichamelijke klachten ervaart. Dit komt tevens overeen met ervaringen in andere Europese landen, zoals Denemarken. Bijna 10 procent van de jongens en 14 procent van de meisjes daar meldden ernstige pijn in de wervelkolom, terwijl ongeveer 30 procent van alle kinderen matige pijn rapporteerde. De situatie in Nederland komt overeen.

Bij meer dan de helft van de klachten wordt er niet aangeklopt bij een zorgverlener, signaleren de chiropractoren. “En dat is zorgelijk, want pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven en heeft indirect invloed op de deelname aan sportactiviteiten en zelfs de aanwezigheid op school. De kans is dan ook aanwezig dat het de sportactiviteiten op latere leeftijd beïnvloed, met alle risico’s van dien.”

In de praktijk blijkt er vooralsnog weinig bewustwording bij ouders te zijn als het gaat om de lichaamshouding van hun kind. Uit onderzoek van Iene Miene Media blijkt zelfs dat de houding vaak op de laatste plaats staat qua prioriteit. Door middel van de campagne Chirokids wil de NCA meer bewustwording creëren bij de ouders, zodat ze inzien dat een goede houding en voldoende beweging essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van hun kind wat lichamelijke klachten op latere leeftijd zal voorkomen.

Oefeningen

Vroeger werd gedacht dat rugpijn zelden voorkwam bij kinderen, maar onderzoek schetst nu een ander beeld. De chiropractor kan hierbij helpen, door middel van behandeling of een advies. Veel van deze kinderen – en hun ouders – zijn zo blij met de resultaten dat ze er voor kiezen om enkele keren per jaar te blijven komen voor een check up.

  • Op de website van de NCA staan diverse oefeningen en tips waarmee kinderen en ouders zelfstandig aan de slag kunnen. Je leest het verhaal van o.a. Stijn, die door de behandelingen beter kan voetballen. En over Lotte, die klachten had nadat ze van haar paard was gevallen. Met bewustwording en snel ingrijpen kun je kleine problemen oplossen vóórdat ze groot worden.