BILTHOVEN – Het gaat de goede kant op met de coronacijfers in Nederland. Eindelijk, op dag-8 van de steeds voorzichtige teruggang van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, lijkt de neergaande daling echt door te zetten.

Volgens de dagstand van vandaag, Hemelvaartsdag, stond de teller vanmorgen om 10:00 uur volgens het RIVM op 6.088 nieuwe besmettingen, ofwel: 294  minder dan gisteren. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6.498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

Gestaag omlaag

Ook het aantal positieve coronatests blijft nu gestaag dalen: in de afgelopen zeven dagen kwamen er, volgens opgaaf, 45.485 positieve tests bij, flink wat minder dan de 50.043 tests van de de week ervoor.

In de ziekenhuizen in Nederland werd het ook ‘iets rustiger’ op de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 2.231 Covid-patiënten, van wie 733 op afdelingen voor intensieve zorg (IC’s), dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, LPCS. Gisteren ging het nog respectievelijk om 2.345 en 738 patiënten met de directe gevolgen van het coronavirus.  Er werden ook nieuwe patiënten opgenomen: 205 vandaag, 209 gisteren.

Tegen vaccinatie

De teruggang van de coronacijfers is zowel gevolg van het mooie weer, waar virussen zich nu eenmaal iets minder goed bij voelen, maar ook de aantikkende vaccinaties in Nederland. Daardoor gaan voorzichtig weer deuren open die lang gesloten bleven. Het grote gevaar van het weer oplaaien van het virus blíjven evenwel mensen die bezwaar hebben tegen vaccinatie, daardoor dooft het virus niet uit.

Volgens het EU-onderzoekbureau Eurofound weigert ruim een kwart van de Europese volwassenen zich te laten prikken met een van de beschikbare vaccins. In Nederland weigert of twijfelt 31 procent van de bevolking.

Volgt meer