Tweede coronavaccin (Moderna) komt in eerste week van januari
AMSTERDAM – Update 21:30 uur – Eindelijk kan er iets worden ondernomen om het sinds een jaar wereldwijd dood en ellende veroorzakende coronavirus te bestrijden. Het in Amsterdam gevestigde Europese Medicijn Agentschap EMA heeft vandaag het eerste vaccin van de gezamenlijke producent en ontwikkelaar Pfizer/BioNTech goedgekeurd. Dit positieve advies, na een versnelde beoordelingsprocedure, geldt voor het gebruik in heel Europa (27 landen).
De entstof, waarmee in Nederland de eerste vaccinaties op 8 januari van start gaan, zou naar verluidt de ontvanger een bescherming van 95 procent kunnen bieden. Daartoe moet twee keer worden gevaccineerd, waar drie weken tussen zit. Met de tweede injectie wordt die optimale bescherming een feit. Dit eerste vaccin heeft overigens als naam gekregen: het Comirnaty-vaccin.
Beslissend moment
Met de goedkeuring door het wetenschappelijke comité van de EMA is een belangrijke stap gezet naar toelating van dit eerste corona/Covid19-vaccin tot de Europese Unie. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie schreef vanmiddag in een boodschap op Twitter: ,,Dit is een beslissend moment voor onze inspanningen om een veilig en effectief vaccin te kunnen leveren aan Europeanen.” Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemde in een reactie de goedkeuring van dit eerste wapen in de moeizame strijd tegen het coronavirus ‘een triomf voor de wetenschap’ en een ‘enorme mijlpaal om op te gaan zitten en even van het uitzicht te genieten’.
Terugdringen
Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaf onmiddellijk na bekendmaking van de goedkeuring een persconferentie, waarin voorzitter prof. dr. Ton de Boer sprak van ‘een heel bijzonder moment’: ,,Want dit is toch de manier om het coronavirus terug te dringen”. De Boer benadrukte dat het positieve advies van EMA (waarin CBG vertegenwoordigd is) betekent dat het ,,middel werkzaam en veilig is en dat ook de kwaliteit van het vaccin goed is.”
Tekst leest door onder foto Flacon met het Comirnaty-coronavaccin. Foto: Pfizer
Bijwerkingen
Van de 100 mensen die straks gevaccineerd zijn kunnen dan nog ‘slechts’ vijf de coronaziekte krijgen (=95 procent bescherming). Volgens het College ter beoordeling van Geneesmiddelen heeft dit vaccin relatief weinig neveneffecten. ,,Eigenlijk zijn het de bijwerkingen die we al kennen wanneer er een afweerreactie in het lichaam wordt opgeroepen, zoals pijn en wat zwelling op de prikplek, evenals lichte verhoging, hoofdpijn en/of spierpijn. Het zijn in het algemeen reacties die zich bij ook andere vaccins voordoen.” Ondanks dat tienduizenden mensen in de studie zaten, zijn bepaalde zeldzame of late bijwerkingen nooit helemaal uit te sluiten als miljoenen mensen het vaccin krijgen. Daarom wordt de veiligheid van Comirnaty na markttoelating goed in de gaten gehouden. Zo moeten fabrikanten iedere maand een extra veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.
Verder blijkt uit onderzoek dat het vaccin effectief is bij ouderen vanaf 65 jaar, risicogroepen zoals mensen met astma, chronische longziekten, diabetes, hoge bloeddruk of obesitas (met een BMI hoger dan 30). Wereldwijd deden 44.000 deelnemers mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg een placebo (=nep)vaccin.
Moderna-vaccin
Het college verwacht op 6 januari een EMA-advies inzake het zogenoemde Moderna-vaccin van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf. Die entstof is daar inmiddels goedgekeurd, toegelaten tot de vaccinmarkt en juist vandaag aan zorgpersoneel van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut toegediend. Een verpleegkundige kreeg de eerste injectie.Verkorte A-4 bijsluiter, vrijgegeven door het College ter beoordeling van Geneesmiddelen
Volgt meer