Eenzaamheid verhoogt het risico op een hartinfarct met bijna 30 procent.

GÖTEBORG (Zweden) – Bijna iedereen weet dat roken en stress ongezond zijn. Maar minder bekend is dat ook eenzaamheid een grote risicofactor voor de gezondheid is.

Eenzaamheid komt veel voor. Volgens de laatste cijfers (2016) geeft bijna de helft van de bevolking aan eenzaam te zijn. En een op de tien is dat in zeer ernstige mate. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

,,Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het sterftecijfer onder eenzamen hoger is. Zo is het risico op een hartinfarct bijna 30 procent groter. En de kans op Alzheimer is zelfs twee keer zo hoger dan voor mensen die zich niet eenzaam voelen,” zegt de Zweedse arts Bertil Marklund, hoogleraar algemene geneeskunde en specialist in volksgezondheid aan de Universiteit van Göteborg. Professor Marklund doet al jaren onderzoek naar onder meer de invloed van eenzaamheid op de mens.

Eenzame buurvrouw

Je wordt kwetsbaarder als je gedurende langere tijd een minder bloeiend sociaal leven hebt. Zeker rond de kerstdagen hebben mensen daar extra last van. ,,Wees je ervan bewust dat niet iedereen de feestdagen bij familie doorbrengt. Maak eens een praatje met een eenzame buurvrouw. Ga een gesprek aan en toon interesse. Dat kan leuker zijn dan je denkt. Wist je dat eenzaamheid meer leed kan veroorzaken dan lichamelijke pijn?”

Het gevoel nergens bij te horen heeft minstens zo’n grote invloed op de gezondheid als roken, stress of hoge bloeddruk.

Om gezond te blijven zijn sociale contacten en steun van anderen van fundamenteel belang. ,,Je hebt iemand nodig om mee te praten, iemand die luistert”, zegt Bertil Marklund. ,,Zodat je merkt dat je in verbinding staat met anderen. Het gevoel nergens bij te horen heeft minstens zo’n grote impact op de gezondheid als roken, stress of hoge bloeddruk. Eenzaamheid verdubbelt het risico op ziekte en een voortijdige dood.”

Gelukshormonen

We zijn kuddedieren en kunnen niet zonder elkaar, zo blijkt. ,,Als we tijd doorbrengen met familie of vrienden en we weten ons geliefd, dan voel je je gesterkt. Hoe meer we met elkaar delen, hoe gezonder we zijn. Wist je dat het lichaam dan gelukshormonen aanmaakt terwijl stresshormonen en daarmee ontstekingen afnemen? Dat is goed voor het immuunsysteem. Je herstelt daardoor zelfs sneller van ziekten en leeft langer.”

Natuurlijk is het spannend nieuwe mensen te leren kennen. Maar realiseer je de gevolgen. Dat anderen wel fijne feestdagen hebben en jij niet…

Je kunt zelf iets aan je eenzaamheid doen, zo adviseert de Zweedse arts: ,,Natuurlijk is het spannend om nieuwe mensen te leren kennen. Maar realiseer je de gevolgen. Dat anderen wel fijne feestdagen hebben en jij niet. Durf een stap te zetten en neem een initiatief. Ga op zoek naar nieuwe vrienden of een partner. Of herstel oude contacten. Want dat is een cadeau aan jezelf wat het leven leuker én gezonder maakt.”

Olle-KirchmeierDe Zweedse arts, hoogleraar algemene geneeskunde en specialist in volksgezondheid professor dr. Bertil Marklund.

Professor Bertil Marklund (Universiteit van Göteborg). Foto: Olle Kirchmeier

Op de site van de Rijksoverheid staan ook tips hoe eenzaamheid aan te pakken. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eenzaamheid/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-als-ik-me-eenzaam-voel

Zie ook:

https://www.facebook.com/lizetvantrietlifestyle/

https://www.instagram.com/lizetvantriet/