De nitraatbom had de eindkootjes van zijn duim, zijn wijsvinger en zijn middelvinger van zijn rechter hand afgerukt…

AMSTERDAM – Alle pleidooien voor een nationaal vuurwerkverbod ten spijt heeft Nederland nu voor ruim 77  miljoen euro aan knallers en siervuur aangeschaft om de overgang van het ene naar het andere decennium te vieren. Zorgpersoneel dat tijdens Oud&Nieuw dienst heeft in de ziekenhuizen en in het bijzonder op de afdelingen voor spoedeisende hulp houdt zijn hart vast voor hetgeen gaat komen. Tijdens de vorige jaarwisseling werden bijna 400 slachtoffers binnengebracht met vaak ernstig letsel. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het slachtoffertal lager en de aard van hun verwondingen anders zal zijn. Hieronder de beschrijving van enkele van vuurwerkslachtoffers door een Amsterdamse traumachirurg. 

Jim, een jongen van 18 jaar, betaalde een hoge prijs voor het knalfeest. Op oudejaarsavond was hij met vrienden bezig knalvuurwerk af te steken. Hij was echter te laat met het weggooien van de nitraatbom. Die ontplofte in zijn hand, nog voordat hij het projectiel kon weggooien. Met spoed is Jim naar het ziekenhuis gebracht. Het bleek dat door de kracht van de nitraatbom, de eindkootjes van zijn duim, zijn wijsvinger en zijn middelvinger van zijn rechter hand waren afgerukt. Zowel de huid, spieren als botten waren ernstig beschadigd. De traumachirurg die hem heeft behandeld kon helaas niks anders meer doen dan wonden op de operatiekamer schoonmaken en zijn duim en vingers inkorten. Het is nog onduidelijk hoe alles zal genezen, maar hij zal sowieso de rest van zijn leven zijn rechter hand minder kunnen gebruiken vanwege de missende duim- en vingerkootjes.

Hoe het gezichtsvermogen van Jasper na de inslag van de vuurpijl zal worden, is nog altijd onduidelijk…

Sophie is een achtjarig meisje. Zij stond na middernacht met haar ouders naar het vuurwerk in de straat te kijken. Plotseling viel er een sierpot om en het vuurwerk stak de jas van Sophie in brand. Sophie liep hierdoor meerdere tweede en derdegraads brandwonden op in haar gezicht en aan haar handen. Op de spoedeisende hulp werden haar brandwonden verzorgd met brandwonden zalf. Gelukkig hoefde zij niet geopereerd te worden, maar door de diepte van de brandwonden, zal haar gezicht de rest van haar leven de littekens blijven dragen.

Jasper is een 12-jarige jongen. Hij stond na middernacht met vriendjes naar het vuurwerk in zijn straat te kijken. Hij droeg een bril. Plotseling ontplofte er een grote vuurpijl vlakbij zijn gezicht. De klap verbrijzelde zijn brillenglas en de glasscherven richtten grote schade aan. Zijn gezicht zat onder het bloed en het kruit. Op de Spoedeisende hulp bleek dat er meerdere wonden in zijn gezicht zaten. Zowel brandwonden als glasverwondingen. Ook was er glas in zijn oog gekomen, waarbij zijn hoornvlies beschadigd was geraakt. In een gezamenlijke operatie hebben de traumachirurg en de oogarts Jasper geopereerd en hem aan zijn verwondingen geholpen. De wonden in zijn gezicht zullen littekens achterlaten. Hoe zijn gezichtsvermogen zal worden, is nog afwachten, maar de kans is groot dat hij met zijn rechter oog altijd minder zal kunnen zien.