Binnen drie dagen drie nieuwe besmettingsgevallen na 52 dagen van ‘infectiestilte’
KINSHASA (CONGO) – Op de dag dat de wrede infectieziekte ebola officieel ‘bezworen’ leek, maakt het virus een dramatische doorstart in Congo.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zojuist bekend gemaakt dat er opnieuw een nieuwe besmetting is ontdekt: bij een zevenjarig meisje dat positief is getest voor het virus.
Het is de derde nieuwe infectie binnen 72 uur, nadat er in de zeven weken (52 dagen) ervoor geen nieuwe besmettingen in het land waren gesignaleerd. Voorzichtig was dan ook de hoop gegroeid dat de Democratische Republiek Congo verlost zou zijn van deze ebolagolf, die sinds de zomer van 2018 aan zeker 2200 mensen het leven heeft gekost.
Kinderen
Afgelopen vrijdag werd echter ebola vastgesteld bij een 26-jarige man uit Beni, een stad in het oosten van Congo. De man is inmiddels overleden. De Congolese gezondheidsdiensten hebben intussen zo’n dertig personen getraceerd met wie hij frequent in contact stond. Zaterdag werd bovendien de besmetting bevestigd bij een kind van drie jaar. Nu dan een derde besmetting, ook bij een kind.
De Wereldgezondheidsorganisatie had aanvankelijk het afgelopen Paasweekeinde deze epidemie tot ‘officieel voorbij’ willen verklaren. ,,Dat kan helaas nu niet”, zei dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretaris-generaal van de WHO, vrijdag op zijn Twitter-pagina die hij actief gebruikt, de laatste maanden zeer intens als middel om allelanden in de wereld op te roepen meer te doen aan de besrijding van het coronavirus.
Incubatietijd
Het is in Congo nu opnieuw wachten op het geruime tijd uitblijven van nieuwe infectiegevallen. Als er 42 dagen (de maximale incubatieduur van ebola) geen nieuwe besmettingen opduiken, dan is de epidemie voorbij. Maar de huidige situatie laat zien, hoe grillig ook dit virus zich gedraagt. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts.
Over Ebola – De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts – is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Wel is er een experimenteel vaccin dat bij uitbraken ingezet kan worden. Mensen die veel risico lopen tijdens een uitbraak (verpleegkundigen, artsen, familieleden van patiënten) kunnen gevaccineerd worden. Op deze manier wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen en uitbreiding van de epidemie vertraagd en hopelijk gestopt. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in verschillende Afrikaanse landen. Bron: RIVM