GGD: Niemand hoeft bang te zijn de coronatest te zullen mislopen, als de telefoon in gesprek is…

 DEN HAAG – ‘0800-1202’ is vandaag het meest ingetikte telefoonnummer van het land. Sinds acht uur vanmorgen zoeken duizenden mensen contact met dit GGD-nummer om te worden getest op het coronavirus. De verwachting is dat deze drukte zich nog dagenlang voortzet.

Vanaf vandaag, maandag 2e Pinksterdag, kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op een infectie met het coronavirus, bellen naar dit gratis nummer. De drukte was op sommige momenten zodanig dat mensen vastliepen op een ingesprekstoon of een antwoordapparaat dat hen vriendelijk vroeg het later nog eens te proberen. Volgens een woordvoerder behoeven mensen die er telefonisch niet doorheen komen niet bang te zijn dat ze hierdoor op korte termijn hun test zullen mislopen. De testcapaciteit is omvangrijk.

Het ‘coronatest-afsprakennummer‘ is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de tests hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht. Zonder klachten heeft het overigens geen zin om een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag, zo garandeert het minister van VWS. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800-1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.