Ook Duitsland heeft steeds minder verpleegkundigen

ROTTERDAM/DEN HAAG – Nederland kan de coronahulp vanuit Duitsland op haar buik schrijven. Onze zuiderburen hebben geen capaciteit meer – te weinig zorgpersoneel – om Nederlandse patiënten over te nemen uit overvolle ziekenhuizen hier.

Sterker nog: volgens Der Spiegel overweegt het land tijdens de komende kerstdagen zo’n 10- tot 12-duizend militairen in te zetten om de zorg te ontlasten. Ook daar, net als in Nederland, dreigt de zorg in rap tempo overbelast te raken. Er is dus geen ruimte meer voor ‘meelifters’. Vorig jaar werden nog enige tientallen Nederlandse coronapatiënten per ambulance of door de lucht naar Duitsland vervoerd.

Volgens de Rotterdamse intensivist Diederik Gommers (Erasmus MC) kampt ook Duitsland, net als Nederland, met een forse uitstroom van verpleegkundigen. Velen zijn weggelopen uit de zorg, omdat één extra krachtsinspanning tijdens de eerste coronagolf al meer was dan zij fysiek en mentaal aankonden. Gommers, die steeds heeft gewaarschuwd voor overbelasting van zorgpersoneel, zei dat vandaag in een podcast voor NPO-radio1. ,,Bij onze Oosterburen zien we tegelijkertijd een grote stijging van het aantal besmettingen. En dus hebben onze collega’s in Duitsland gezegd: sorry, maar wij kunnen echt even geen patiënten overnemen. Dat is een flinke streep door de rekening.”

27.000 verpleegkundigen weg…

De hulp vanuit Duitsland bood Nederland vorig jaar nog soelaas om de druk op de Nederlandse ziekenhuizen binnen de perken te houden. Duitsland heeft beduidend meer IC-bedden dan Nederland, maar veel units staan nu leeg omdat ze niet bemenst kunnen worden. In Nederland zijn in het voorbije jaar zo’n 27.000 verpleegkundigen vertrokken.Om hoeveel verpleegkundigen en verzorgenden in Duitsland gaat, is nog onbekend.

Aanvankelijk werd er door Nederlandse zorgexperts van uitgegaan dat ‘we’ ook dit keer zouden kunnen rekenen op Duitse bijstand. Niet dus. Gommers stelt nu dat deze tegenvaller in de voorbije dagen al aan het kabinet is gemeld. ,,Het was een belangrijk argument”, zei hij in de NPO-podcast, ,,om bij het kabinet op extra scherpe maatregelen aan te dringen.” Demissionair premier Rutte en zijn zorgminister De Jonge hebben gisteren tijdens de corona-persconferentie met geen woord gerept over het ‘nee, sorry’ van onze oosterburen.

De vertrekkende Bondskanselier Angela Merkel, zeer bezorgd over de corona-ontwikkelingen in haar land, heeft burgers opgeroepen zich te laten vaccineren tegen het virus als zij dat nog niet gedaan hebben. Volgens Merkel liggen er moeilijke weken en maanden in het verschiet. 

Illustratie: Gerd Altmann/PIXABAY