Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg): Je kunt misschien tien patiënten op een dag naar Duitsland vervoeren. Daar moet je dus aan beginnen voordat het laatste bed in Nederland vergeven is.

ROTTERDAM – De tweede besmettingsgolf in de niet aan snelheid inbindende coronacrisis begint zijn tol te eisen. De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zó groot dat al morgen of uiterlijk zaterdag de eerste coronapatiënten met ambulances over de weg en door de lucht zullen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland.

Daar is aanzienlijk meer ruimte dan in Nederland, waar de zorgcapaciteit in de afgelopen jaren door bezuinigingsmaatregelen en efficiency-drift dramatisch is teruggeschroefd. Bovendien daalde het aantal beschikbare verpleegkundigen door toenemende werkdruk en achterblijvende salariëring.

Nu 1.526 coronapatiënten

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (NLAZ) en bestuursvoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, liggen er nu 1.526 coronapatiënten in de ziekenhuizen, zowel op ‘gewone’ verpleegafdelingen als op intensive care’s. Het patiëntencijfer ten opzichte van gisteren, woensdag 14 oktober, is met 51 toegenomen. Er liggen nu 313 mensen met de coronaziekte Covid-19 op een intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 36 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. Dit is het hoogste aantal verplaatsingen binnen Nederland, sinds de spreiding van patiënten drie weken geleden werd hervat om te voorkomen dat de zorg in de ernstigst getroffen gebieden de toestroom niet aankan. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Toezegging

Ernst Kuipers, tevens hoogleraar gastro-enterologie in Rotterdam, voorziet dat de groeitrend van de afgelopen tijd ook onverminderd doorzet in de komende weken. Als dit zo doorgaat, zo zegt hij, dan liggen er eind oktober tweeduizend Covid-patiënten in het ziekenhuis. Over het overplaatsen naar centra in Duitsland, die Nederlandse ziekenhuizen dit voorjaar ook al te hulp schoten, zegt Kuipers in Trouw dat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op het punt staat om het verzoek nu officieel te doen. ,,We willen daarmee niet afwachten totdat de Nederlandse ziekenhuizen geen capaciteit meer over hebben. Je kunt misschien tien patiënten op een dag naar Duitsland vervoeren. Daar moet je dus aan beginnen voordat het laatste bed in Nederland vergeven is.” Zijn woorden impliceren dat het aanbod van de Duitse ziekenhuizen er al ligt ‘voor het geval het nodig is’. En dat moment is nu opnieuw gekomen.

Tegen de NOS zei hij vanavond: ,,We weten welke Duitse ziekenhuizen bereid zijn om patiënten over te nemen. We houden ze nog iedere dag op de hoogte.” Volgens Kuipers zijn de verplaatsingen, via mobiele intensivecare-units en helikopters, zeer ingrijpend, ook binnen Nederland. ,,Dat is voor de patiënt ingrijpend en voor de familie is het ook ingrijpend. Daar komt nu dan nog een keer de taal bij”, zei hij over de ophanden zijnde verplaatsingen naar Duitsland.

Pixabay

WHO: Hoewel twee tot drie meer infecties per dag, is het aantal sterfgevallen tot vijf keer lager

Het aantal coronabesmettingen stijgt door, nadat de toename in het aantal nieuwe infecties gisteren even een kleine pas op de plaats leek te maken. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn evenwel 7.833 nieuwe coronagevallen geregistreerd; een nieuw dagrecord. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7.296 positieve tests gemeld en op dinsdag 7.377.

De scherpe toename van het aantal corona-geïnfecteerden in Europese landen als Nederland wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ‘zeer zorgelijk’ omschreven. Maar de toestand is nog niet zo erg als in april, zei regionaal WHO-directeur Hans Kluge, eerder vandaag. ,,De dagcijfers stijgen, ook de ziekenhuisopnamen. ,,Covid is nu de vijfde belangrijkste doodsoorzaak en de drempel van duizend doden per dag is nu bereikt.” Maar: ,,We zitten niet in de situatie van dit voorjaar.” Hoewel twee tot drie meer infecties per dag, is het aantal sterfgevallen tot vijf keer lager.