EINDHOVEN – Nierpatiënten hebben minder pijn en angst met een Virtual Reality-bril op wanneer zij moeten worden aangeprikt en aangesloten op een ‘kunstnier’. Dat blijkt uit de voorlopige bevindingen van een nog volop lopend onderzoek onder patiënten van uiteindelijk tien dialyseafdelingen door heel Nederland.
De patiëntengroep betreft mensen bij wie de nieren nog nauwelijks werken. Zij moeten meerdere keren per week hemodialyseren. De kunstnier waaraan zij worden gekoppeld, neemt dan het werk over van de eigen zieke nieren. Vooral het ‘aanprikken’ om aangesloten te worden op het dialyseapparaat, wordt door veel patiënten als erg pijnlijk ervaren.
Afleiding
De droombril leidt af van het moment dat zij het liefst niet bewust willen beleven. Patiënten kunnen zelf bepalen wat ze met de Virtual Reality (VR) bril willen zien: van meditatieve oefeningen tot een forse wandeling en spelletjes. Door de afleiding en rust die dit biedt voelen zij zich beter tijdens het prikmoment. Het is de eerste keer dat VR op deze schaal wordt ingezet bij nierpatiënten.
Dialysecentra die meedoen aan het onderzoek krijgen 6 tot 12 weken de gelegenheid om patiënten Virtual Reality te laten ervaren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven startte in 2019 met de inzet van VR-brillen en heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Bij de deelnemende patiënten was zowel de pijn als de angst voor het prikken beduidend minder. lager. Op basis van de resultaten heeft het Catharina Ziekenhuis de VR-bril blijvend onderdeel gemaakt van de behandeling. Ook het Flevoziekenhuis in Almere en Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Haarlem doen mee aan de ‘pilot-studie’.
Optimaal
Josine Kamerling, teamleider nierziekten en dialyse bij het Catharina Ziekenhuis: ,,De inzet van VR biedt verlichting van pijn en angst tijdens het aanprikken van de shunt. Doordat patiënten het aanprikken in alle rust kunnen ondergaan, helpt dat ons ook om zo optimaal mogelijke zorg te leveren. Net als onze patiënten zijn wij dus blij dat we deze vernieuwing in de zorg nu blijvend kunnen aanbieden.” Het onderzoek, gesteund doorn SyncVR Medical en zorgverzekeraar Zilveren Kruis, richt zich naast nierpatiënten ook op de ervaringen van de zorgverleners zelf. Zo starten de deelnemende dialyseafdelingen met een plan dat mede is opgesteld door de verpleegkundigen.Een nierpatiënt aan de dialyse met een VR-bril vergeet de ellende tijdens de behandeling. Foto: Catharina Ziekenhuis Eindhoven