Ruim 130.000 bezoekers stellen deze zondag tijdens de Dutch Grand Prix 2022 in Zandvoort hun gehoor bloot aan ongekend hoge race-decibels. Maar velen staan daar nu nog niet bij stil. Eén ding telt slechts: zij willen zo dicht mogelijk bij hun idool zijn, wereldkampioen Formule-1 Max Verstappen die kans maakt op een tweede wereldtitel. Gehoorschade en huidverbranding lijken problemen die van latere zorg zijn.

KNO-arts Louise Straatman: Zo lang gehoorverlies en oorsuizen niet te genezen zijn, zetten we in op preventie.

ZANDVOORT – “Mijn hart zoemt als ik die gillende bolides hoor”, zegt Jan van Ouden, en hij lacht pretlichtjes in zijn ogen. Hij gaat samen met zijn zoon, net als hij een racefanaat. “We gaan daar voor ons plezier naartoe, we hebben er het hele jaar al naartoe geleefd”, zegt de Noord-Hollander, en de zoon van 12 knikt. Ja hij, Sven, ook. Het Formule-1 gen blijkt duidelijk genetisch overdragen.

Maar, zo geeft de vader toe: aan eventuele gehoorschade heeft hij geen moment gedacht. Ook niet aan de eventuele gevolgen voor zijn zoon. “Dat komt omdat ik de meeste races op tv volg. En daar heb je het geluid zelf in de hand. Op Zandvoort niet, daar overkomt het je. Ja, ik ben steeds een beetje ‘doof en blind’ geweest voor de overmacht van het geluid.”

Witte doktersjassen

Gelukkig voor deze vader en zoon, en nog enige tienduizenden andere racefans, is tijdens elk van de drie Grand Prix-dagen een ploeg van acht KNO-artsen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht aanwezig: 24 dokters totaal. Met 20.000 oordoppen én honderden liters zonnebrandcrème bij zich om uit te delen. Want ook zonnebrand zal toeslaan in de hitte van de strijd.

De 24 artsen gaan herkenbaar in een witte doktersjas in gesprek met de bezoekers over het effect van geluid op het gehoor en het gevaar van te veel blootstelling aan de zon. Het doel is om mensen bewust te maken van het belang van het dragen van oordoppen bij harde geluiden om zo gehoorschade eenvoudig te voorkomen en het gebruik van zonnebrandcrème.

Geen medicijn

“Zolang er nog geen medicijn of operatie voorhanden is waarmee gehoorverlies en oorsuizen te genezen is, is het nog belangrijker dat we ook inzetten op preventie”, vertelt Louise Straatman, KNO-arts in het UMC Utrecht en voorzitter van de preventiecommissie ‘PrevENT’ van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

“Ook wat betreft zonexpositie willen we de bezoekers die tijdens het volgen van de race de zon niet altijd kunnen mijden, wijzen op hoe je je kunt beschermen tegen teveel zon. Want goede zonbescherming is ontzettend belangrijk. Dit kan door zonnebrandcrème te gebruiken, zonwerende kleding te dragen en door op bepaalde tijden de zon te mijden. De kans op huidkanker kun je echt verkleinen!”

PrevENT geeft daarom 6 tips om lawaaischade en huidkanker zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Investeer in een paar goede oordoppen, gebruik ze ook en neem ze overal mee naar toe.
  • Neem af en toe bewust een zogenaamde “oorpauze”, zodat je oren even rust krijgen en niet continue worden blootgesteld aan harde geluiden.
  • Smeer jezelf elke 2 uur in met zonnebrandcrème (minstens factor 30) en vergeet daarbij neus en oren niet.
  • Blijf zoveel mogelijk tussen 12:00 uur en 15:00 uur uit de zon.
  • Draag beschermende kleding, bijvoorbeeld een hoed of pet.
  • Wijs je vrienden, familie, kinderen en mensen in je omgeving op bovenstaande tips.

Max Verstappen in actie. Foto: Guy-Randomwinner/PIXABAY