UPDATE 3-10, 21:30 uur - 'President Trump maakt het volgens zijn behandelaars in het Walter Reed ziekenhuis 'heel goed'. Zijn gezondheidstoestand is sinds de start van de behandeling tegen zijn coronabesmetting 'verbeterd en hij ligt niet aan de beademing', zegt zijn lijfarts Sean Conley. Trump zou zich zelfs zó goed voelen dat hij, naar eigen zeggen, het ziekenhuis zo zou kunnen uitlopen. De (lichte) koorts die hij gisteren had, was er vanmorgen niet. Hij ademt ook niet moeilijk, zei de arts. Intussen neemt het aantal mensen gestaag toe dat in contact is geweest met de president, tijdens een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis, waar een nieuw lid van het Hooggerechtshof werd voorgesteld. Daar zijn naast Donald en Melania Trump ook twee senatoren met corona besmet geraakt. Het vermoeden is dat de president en zijn vrouw in de tuin in contact zijn geweest met het virus.

Witte Huis: De president zet zijn werk gewoon voort vanuit een suite in het ziekenhuis

WASHINGTON/NEW YORK – De Amerikaanse president Donald Trump (74) lijkt toch harder te zijn getroffen door het coronavirus dan de eerste berichten van vrijdag deden geloven. Had hij aanvankelijk ‘milde klachten’ door de besmetting, inmiddels is hij opgenomen in een militair ziekenhuis in Bethesda, Maryland.

Volgens het Witte Huis verblijft hij in het nu zwaar beveiligde Walter Reed National Military Medical Center en zal daar op advies van zijn artsen enkele dagen verblijven. Trump heeft, volgens verschillende nieuwsbronnen, koorts – ook al wordt dat door het Witte Huis afgezwakt. Het verblijf in het Walter Reed zou gaan om ‘een voorzorgsmaatregel’. Trump behoort met zijn leeftijd van 74 jaar tot de risicogroepen voor corona, bovendien heeft hij een fors overgewicht.

Helikopter

De perssecretaris van het Witte Huis, Kayleigh McEnany verklaarde dat president Trump milde symptomen zou hebben. Melania Trump (50) is eveneens met het virus geïnfecteerd en verbleef de afgelopen twee dagen samen met haar man in quarantaine in het Witte Huis. Hoe haar toestand op dit moment is, is onduidelijk. Evenals, of zij ook met de ‘Marine One’ is overgevlogen naar Besthesda. Trump stapte kort voor half een middernacht Nederlandse tijd (00.20 uur – 3 oktober) op eigen kracht in de helikopter. Een kwartier later landde hij bij het ziekenhuis.

Stemming

De president zou in goede stemming verkeren, aldus het Witte Huis. Dat leek ook zo toen Trump kort voor de Amerikaanse tv-camera’s  verscheen en – vlak voordat hij de heli instapte – het Amerikaanse volk bedankte voor de steun die hij ,,nooit zou vergeten…” Van overdracht van presidentiële bevoegdheden naar vice-president Mike Pence is vooralsnog geen sprake.

Trump toonde, aldus zijn artsen, ‘moe maar opgewekt’. Hij krijgt een experimentele behandeling met synthetische antilichamen tegen zijn corona-infectie. Die therapie is weliswaar nog niet goedgekeurd, maar wordt als veelbelovend beschouwd, melden verschillende nieuwsbronnen.

Boris Johnson

Ook over de Britse premier Boris Johnson deden, toen hij ziek werd door het virus, talloze optimistische geluiden de ronde. Ook hij deed voorkomen dat het allemaal meeviel, dat er weinig aan de hand was, dat hij gewoon aan het werk was om Groot-Britannië te leiden… Maar na enige tijd bleek dat het slecht met hem ging, dat het coronavirus hem steeds verder in de ban kreeg, en dat hij zelfs enige dagen zwaar benauwd op de afdeling Intensive Care lag van een Londens ziekenhuis. Boris Johnson is, volgens insiders, maanden na zijn corona-infectie nog altijd niet de oude.

‘In eigen voet geschoten’

Over de Amerikaanse president wordt nu door verschillende commentatoren gezegd dat hij zich ‘in zijn voet heeft geschoten’ met opmerkingen van eerder dit jaar dat de coronapandemie aan de VS voorbij zou gaan en dat ‘alles onder controle’ was. Bovendien zou hij deze besmetting aan zichzelf te danken hebben, menen critici, omdat hij in de maanden nadat de werkelijke omvang van de epidemie in de VS zichtbaar werd vaak geen mondkapje droeg. Ook niet tijdens verkiezingsbijeenkomsten in de afgelopen weken. Het dodental door corona in de VS bedraagt inmiddels bijna 210.000.

Het Walter Reed National Military Medical Center, waarnaartoe de Amerikaanse president Trump met coronaverschijnselen is overgebracht. Foto: WIKIPEDIA