Premier Rutte: Het is een zwaar jaar voor heel veel mensen. Inmiddels tellen we, door corona, bijna tienduizend lege stoelen aan de kersttafel.

DEN HAAG/BILTHOVEN – Het zit er niet in, het kabinet heeft vanavond een domper gezet op de viering van Kerstmis. Oorzaak zijn de coronabesmettingen, die – tegen eerdere verwachtingen in – momenteel sterk oplopen. De gedeeltelijke  lockdown blijft dan ook onverkort van kracht, aldus het kabinet.

Met Kerstmis en Oud en Nieuw mogen – buiten het eigen huishouden om – maximaal 3 personen per dag thuis worden ontvangen, bijvoorbeeld om sámen het kerstmaal te gebruiken. Kinderen onder 12 jaar tellen hierbij niet mee. Het kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen om meer mensen tot de Kerstdis toe te laten. Maar ook hier geldt: ,,Blijf op 1,5 meter afstand van mensen die op bezoek komen. Ook aan tafel”, benadrukte premier Rutte dinsdagavond tijdens de corona-persconferentie van het kabinet.

Kerstversieringen

,,Al een paar weken geleden zag je kerstbomen in huiskamers, zag je lichtjes in tuinen en kerstversieringen in het straatbeeld…”, zo begon Rutte zijn betoog. ,,En nu, meteen na ‘Sinterklaas’, draaien de kerstboomverkopers overuren. Het laat zien hoe extra belangrijk Kerstmis dit jaar voor ons is. Het is een zwaar jaar voor heel veel mensen. Een jaar van verlies en rouw. En dat geldt zeker voor al die families die dit jaar iemand aan corona hebben verloren. Inmiddels tellen we door corona bijna tienduizend lege stoelen aan de kersttafel.  Dat is ongelooflijk verdrietig.”

Rutte memoreerde de vraag ‘Wat kúnnen we met Kerst?’ als een van de meest gestelde vragen in de laatste weken. ,,Het antwoord: helaas niet meer dan de laatste maanden.” De premier noemde het een hard gelag dat niet tot een versoepeling van de eerder genomen maatregelen kan worden overgegaan. ,,Want we hadden het zo graag anders gewild.”

Het gaat echt niet goed, sprak Rutte. ,,Niet met de besmettingscijfers en niet in de ziekenhuizen. De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan: of… we zorgen er samen voor, door ons gedrag, dat de cijfers toch weer de goede kant op gaan. In dat geval zou het kunnen dat we – half januari – wél op die tien IC-opnamen per dag komen (nu zitten we op het dubbele). Of: de cijfers blijven stijgen.” Rutte zei in dát geval niet uit te sluiten dat nog vóór de Kerst strengere maatregelen nodig zijn. ,,Mijn oproep is dus: laat ons de kerstperiode goed benutten door zoveel mogelijk thuis te blijven en ons aan de regels te houden.”

Beu

Of mensen zich gaan houden aan de nu officieel bekend gemaakte maatregelen is maar helemaal de vraag. Velen zijn ‘de bemoeizucht’ van het kabinet beu. De bereidheid om zich naar de opgelegde coronamaatregelen te schikken lijkt bij velen tot het nulpunt gedaald. De verwensingen op de sociale media zijn opnieuw niet mals. ‘We laten ons niet langer koeioneren door deze regering’, is de stemming die op sociale media klinkt. Bovendien: ‘Hoe wil Rutte dit laten controleren als wij tien mensen extra uitnodigen thuis… Stuurt’ie naar elk huis een politieagent?’

Kadootjesdrukte

Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week fors opgelopen, van bijna 34.000 vorige week naar ruim 43.000 deze week.  Nederland slaagt er niet in het aantal nieuwe besmettingen naar omlaag te krijgen. Hoe dat komt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Het RIVM houdt er rekening mee dat dat de stijging van nu mede het gevolg is van het Black Friday-weekend en de kadootjesdrukte voor Sinterklaas van nu ruim een week geleden. RIVM spreekt van een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Het corona-dagcijfer verbeterde wel iets: vanmorgen tot 10:00 uur werden 932 minder nieuwe besmettingen opgegeven dan gisteren. Nu werden 6.187 nieuwe infecties gemeld.