DEN HAAG – Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft namens het kabinet de Nederlanders vanavond met klem opgeroepen om het coronavirus geen tweede kans te gunnen. ,,Het coronavirus is nog steeds onder ons, het aantal besmettingen neemt toe”, zei de bewindsman, die premier Rutte en zorgminister De Jonge in hun corona-rol verving.

Dringend beroep

,,We zien die toename op diverse plekken in het land, ook in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. En de rode draad in de vastgestelde besmettingen is telkens: grote groepen mensen bij elkaar zonder anderhalve meter afstand te houden.” Grapperhaus zei bijna dwingend: ,,Laat ik daar duidelijk over zijn: dit is geen goede ontwikkeling! Stijging van het aantal infecties is een waarschuwing. Een ernstige waarschuwing. Het is een stroomstoot die ons alert moet houden…

Volgens de minister komt het kabinet nu nog niet met nieuwe maatregelen om een eventuele tweede coronagolf in de kiem te smoren. Maar het doet wel een dringend beroep op iedereen om zich zo strikt mogelijk aan alle maatregelen te houden, want de verslapping blijkt funest. ,,We moeten ons beter aan de regels houden”, zei Grapperhaus, kalm, vriendelijk maar met grote overredingskracht. ,,Zo niet, dan is de kans groot dat burgemeesters lokaal strengere maatregelen moeten gaan nemen.”

Rood uitroepteken

De Veiligheidsminister herinnerde iedereen eraan dat er nú alweer veel meer mogelijk is dan in dit voorjaar, toen de epidemie ook Nederland bereikte en om zich heen greep. ,,Er zijn inmiddels terrassen open, je kunt naar de bioscoop, je kunt naar het strand – je kunt allerlei dingen doen. Maar hou die regels nou in acht, want anders gaat het echt de verkeerde kant op en moeten we extra maatregelen nemen.”

Grapperhaus noemde het ,,beneden de stand van de Nederlanders dat het zover zou moeten komen” dat maatregelen met alle kracht weer moeten worden opgelegd. ,,Daarom zetten we nu ook een rood uitroepteken: mensen scherp je gedrag aan, dat hebben we nodig met elkaar om dat virus te bestrijden.”

Afgelopen week werden 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmettingen in de voorgaande week met 534 nieuwe meldingen. De stijging van het aantal nieuwe besmettingen die zich aftekent is het sterkst bij mensen tussen 20 en 40.

Bottleneck

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kan het nog best lastig worden om een mogelijke tweede golf aan coronabesmettingen op te vangen. Hij zei dat eerder op de avond tegen BNR-Nieuwsradio. ,,Een flinke toename in het aantal coronabesmettingen, leidt tot zorgen bij het RIVM. Of het het begin is van een tweede golf, dat is nog onduidelijk.”

Gommers noemde het NVIC-personeel ‘de bottleneck’. ,,We weten wat ons te wachten staat, maar het kan ook lastiger zijn. Het is veel moeilijker nu om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wat we nu vooral vragen aan verpleegkundigen is ”wil je je contract verlengen en langer komen werken, je vakanties uitstellen”. Dus je vraagt nogal wat. En daarnaast willen we de gewone zorg door laten gaan.” Volgens de IC-voorzitter is het personeel  ,,nog steeds angstig en ook een beetje bozig”. De werklust is daardoor minder hoog, zei hij.