UPDATE 27-7, 18:00 uur - Opnieuw worstelt Wuhan met het onrustige gedrag van het coronavirus. De autoriteiten hebben een gebied afgesloten waar ongeveer een miljoen mensen (970.000) wonen. Dit vanwege het aantreffen van vier nieuwe asymptomatische Covid-besmettingen. De komende drie dagen zullen daar strenge voorzorgsmaatregelen gelden. Koste wat het kost wil China geen nieuwe uitbraken.

Concrete virussporen aangetroffen op een kooi, enkele karren, een waterafvoer en een apparaat dat gebruikt wordt om pluimvee te ont-veren.

GENÈVE/ROTTERDAM – Nagenoeg zeker lijkt de wereldwijde uitbraak van het coronavirus te zijn ontstaan op de Huanan-dierenmarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Dat blijkt uit een (voorlopige) eindrapportage van een internationale groep onderzoekers in het belangwekkende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Vorig jaar februari bezochten de wetenschappers, onder wie de Nederlandse viroloog prof. Dr. Marion Koopmans (hoofd afdeling Viroscience Erasmus MC Rotterdam), op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de plaats in Wuhan waar dieren in het openbaar verhandeld worden. Toen al luidde hun voorzichtige waarneming dat deze grote dierenmarkt mogelijk de bron van alle ellende was. Deze observatie viel op zijn zachtst gezegd slecht bij de Chinese regering.

Nu luiden de sterker onderbouwde bevindingen van de groep wetenschappers: “We melden dat eind 2019 levende SARS-CoV-2-gevoelige zoogdieren op de markt werden verkocht en dat binnen de markt SARS-CoV-2-positieve omgevingsmonsters ruimtelijk werden geassocieerd met verkopers die levende zoogdieren verkochten.”

Wilde dieren

In hun artikel in Science schrijven zij dat op het uitgestrekte terrein waar de markt al sinds jaar en dag gevestigd is concrete sporen van het virus werden aangetroffen op een kooi, enkele karren, een waterafvoer en een apparaat dat gebruikt wordt om pluimvee te ont-veren. De karren en de kooi werden gebruikt voor vervoer en het onderbrengen van dieren zoals vossen, varkensdassen en wasbeerhonden. De onderzoekers noemen dat “plausibele gastheren” van het virus.

Professor Koopmans reageert dinsdag op Twitter op het verschijnen van de gezamenlijke publicatie aldus: “Hoe de gegevens ook worden geanalyseerd, er zijn aanwijzingen voor de markt als het epicentrum, en specifiek een hoek waar levende wilde dieren werden verkocht.”

Chinese oogarts

De nieuwe virusziekte sprong eind 2019 over van dier op mens. In de laatste weken van dat jaar was er al sprake van een forse verspreiding van het virus. Eerst bij een tiental werknemers van de markt, maar al snel bij tientallen mensen in Wuhan die in de buurt van de Huanan-markt woonden, werd een longontsteking vastgesteld. In die dagen meldde oogarts dr Li Wenliang op Weibo (het Chinese Twitter) dat zeven patiënten in het Wuhan Central Hospital waren opgenomen met een virus dat op SARS leek. In een chatgroep van oud-studiegenoten beschreef Li de symptomen als ‘een eveneens ernstig acuut ademhalingssyndroom, gelijkend op SARS’. Hij had gelijk, in al zijn details.

Li raakte zelf geïnfecteerd met het toen nog onbekende virus en overleed korte tijd later, een vrouw en een kind achterlatend. Hij was niet alleen de door de Chinese (lokale) overheid zwaar bekritiseerde klokkenluider, maar tevens vermoedelijk ’s werelds eerste coronadode.

Beeld: Pixabay