Epidemioloog Roel Coutinho: Late start vaccinatie in Nederland leidt tot langduriger overbelasting van de zorg
ROTTERDAM – Diederik Gommers begint de moed te verliezen en krijgt last van zijn eigen sombere voorspellingen van eerder dit jaar. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zegt zich zorgen te maken over de capaciteit op de afdelingen voor intensive care in de ziekenhuizen in Nederland.
De opnamecijfers zijn flink gestegen, aldus de laatste melding van het RIVM (14:00 uur vandaag). Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opgelopen naar 2.573, dat zijn er 152 meer dan een etmaal eerder. Op de intensivecareafdelingen liggen nu 651 Covid-patiënten, 27 meer dan de dag ervoor.
Moeizaam
Intensivist Gommers, die het afgelopen jaar een van de gezichten van de corona-epidemie in ons land werd, zei vanavond in het actualiteitenprogramma EenVandaag niet langer optimistisch te zijn. ,,Ik ben niet meer hoopvol,” zei hij. ,,Je ziet in het hele land dat het zeer moeizaam gaat. Vandaag zijn er weer patiënten naar Duitsland gegaan. Dat is het laatste wat we willen.” Er liggen nu zeven coronapatiënten op Duitse IC-afdelingen.
De IC-afdeling in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarvan Gommers hoofd is, ligt vol. Een poging tot opschalen mislukte vandaag. ,,Wij wilden vanochtend opschalen naar 72 bedden, vier erbij, maar dat lukte niet omdat toch teveel IC-verpleegkundigen zich ziek hebben moeten melden in verband met Covid-klachten.” Dinsdag wordt een nieuwe poging gedaan, maar volgens Gommers verschilt de personele situatie van dag tot dag. Ook zijn geregeld verpleegkundigen niet beschikbaar omdat zij zich moeten laten testen op corona.
Bijspringen
Volgens Gommers is echt sprake van een personeelsprobleem: er staan op zijn afdeling kant-en-klare IC-bedden, voorzien van alle benodigde apparatuur, maar een aantal bedden staat leeg… omdat zij niet operationeel gemaakt kunnen worden door gebrek aan voldoende gespecialiseerde verpleegkundigen. Tegen EenVandaag zei Gommers dat er nu, tijdens deze tweede coronagolf, meer besmette patiënten buiten de IC’s liggen. Dat heeft als consequentie dat personeel van die afdelingen minder snel kan bijspringen. Bovendien benadrukte Gommers dat ook ‘gewone afdelingen’ momenteel vollopen met coronapatiënten. ,,En dat in een periode waarin we normaal altijd iets afschalen, om elkaar vakanties te geven. Maar als het nóg harder gaat dan zullen we vakanties moeten intrekken…”
Afgelopen zomer waarschuwde Gommers nog: ,,Er wordt zo vanzelfsprekend vanuit gegaan, en dat doen wij natuurlijk ook als dokter en als verpleegkundige… als die patiënt er staat: natuurlijk behandelen we die dan. Maar het zal steeds moeilijker worden om verpleegkundigen gemotiveerd te houden om klaar te staan voor de opvang van een nieuwe hausse van ernstige zieke coronaslachtoffers.”
Volgens Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zullen de ziekenhuizen ,,nog wekenlang overvol” zijn. Het aantal coronapatiënten stijgt op veel plekken in het land – in sommige ziekenhuizen sterker dan in andere. Het wordt volgens hem ook steeds moeilijker om nog ergens een leeg bed te vinden, zo dat al kan worden bemand door verpleegkundigen.
‘Verbijsterend en een beetje beschamend’
Epidemioloog Roel Coutinho, oud-RIVM-directeur en voorganger van Jaap van Dissel bij het Centrum Infectieziektebestrijding, zei vanavond in Nieuwsuur dat rekening gehouden moet worden met een langduriger overbelasting van de zorg in Nederland. Ook door de zeer late start van de vaccinatie tegen corona. Dat is volgens Coutinho niet alleen nadelig voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. ,,Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite.” Coutinho zei het ,,verbijsterend en ook een beetje beschamend” te vinden dat Nederland als allerlaatste in de Europese Unie begint met vaccineren tegen het coronavirus.
,,Je ziet hoe hoog de nood is”, zei Coutinho tegen Nieuwsuur (NOS), ,,En hoe belangrijk het dus is dat we snel beginnen met vaccineren. We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land. En je zou zeggen: ‘Ja, dat kunnen wij!’ En als dan blijkt dat het toch vrij lang duurt voordat je kunt beginnen met vaccineren, ja dan vind ik dat toch wel vrij verbijsterend.”