Door emotie, verveling of door het thuiszitten tijdens de coronacrisis vinden we het extra moeilijk om zoete verleidingen te weerstaan…
AMERSFOORT – Een week lang geen suiker, geen zoetwaren, geen zoetigheid. Het zal voor veruit de meeste mensen een hele toer zijn om zoetstoffen te mijden, maar toch is dat wat het Diabetes Fonds vraagt aan álle Nederlanders: ‘Kick-af van suiker!’
De campagne loopt al enkele dagen, de Nationale Suiker Challenge die nu voor het derde achtereenvolgende jaar plaatsvindt. Tot en met komende zondag 14 juni duurt de ontsuiker-actie. Maar wat is het bezwaar om die suikerloze week nú te laten ingaan?
Suikerrichtlijn
Meer dan 60 procent van de volwassenen in Nederland voldoet niet aan de suikerrichtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoe meer suiker een persoon binnenkrijgt, hoe groter de kans op overgewicht en daardoor diabetes type 2. Elke week krijgen mensen in dit deel van de wereld gemiddeld 99 suikerklontjes binnen aan toegevoegde suiker. Dat is slecht voor de gezondheid.
Uit onderzoek van ruim een maand geleden onder circa duizend Nederlanders blijkt, dat zij tijdens de coronacrisis moeite hebben (of hebben gehad) om een gezonde leefstijl te behouden, stelt het Diabetes Fonds. Het fonds baseert zich daarbij op een peiling van Ipsos, een bureau voor marktonderzoek. Zo’n 73 procent van de ondervraagden zei eind april niets te hebben veranderd aan het gezonde eetpatroon. Ook blijkt uit de peiling dat ‘we’ minder zijn gaan bewegen, hetgeen ongunstig is voor het lichaamsgewicht.
Ontsuikeren
,,Door emotie, verveling of door het thuiszitten vinden we het extra moeilijk om zoete verleidingen te weerstaan”, voegt het Diabetes Fonds daaraan toe. ,,Gezond eten en drinken is belangrijk, zeker nu.”
Suiker zit zo’n beetje in álles, ook al proef je het niet onmiddellijk.
Maar hoe ontsuiker je? ,,Door de vrije suikers te laten staan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.’ Toch is het moeilijk, zo niet onmogelijk om producten waarin suiker onzichtbaar als smaakversterker is verwerkt van suiker te doen. Suiker zit namelijk zo’n beetje in álles, ook al proef je het niet onmiddellijk. Het zit in groenten en zeker in blikgroenten, in vleeswaren, in ontbijtkoek, dressings en sauzen, in tomatenketchup, in brood, muesli, niet te vergeten vruchtensappen (fruit bevat vaak al van zichzelf veel suiker), maar ook yoghurt, vooral de vruchtenyoghurts, en wat te denken van vitaminewatertjes…? Om maar enkele voedings- c.q. genotmiddelen te noemen.
Het Kenniscentrum Suiker en Voeding schrijft het zelf op zijn website suikerinfo.nl: ,,Koks weten het al lang: een schepje suiker erbij maakt een gerecht ‘af’. Bietjes, worteltjes, witlof, tomaten of een exotische curry: ze krijgen meer smaak met een schepje suiker erbij en het zorgt ervoor dat groente wat intenser smaakt. Een schepje suiker helpt ook om te ‘blussen’ als je net iets te pittig eten in je mond hebt.”
Ontsuikertips en andere wetenswaardigheden over suiker en andere zoetstoffen zijn te vinden op de website www.suiker-challenge.nl De suiker ligt er dik bovenop bij dit soort mierzoete snoepjes. Foto: Skyradar/Pixabay