Niet tot in september wachten met evaluatie coronacrisis, eerst strenge maatregelen.
DEN HAAG – Uiterlijk binnen drie dagen dient het kabinet nieuwe, strikte coronamaatregelen af te kondigen om een tweede golf aan coronabesmettingen in Nederland te kunnen indammen. Die klemmende aanbeveling doet een kleine groep experts uit verschillende hoeken van de gezondheidszorg. Zij hebben een brief gestuurd aan premier Rutte en zorgminister De Jonge. In de groep zitten min of meer vaste zorgadviseurs van de regering.
De groep zegt in het schrijven aan de bewindslieden en het kabinet niet te willen wachten op september. Dat was het moment dat zij de coronacrisis tot nu toe in Nederland – gepland – zou evalueren. De experts zien de huidige opleving van het coronavirus als een urgente bedreiging van de volksgezondheid. Juist afgelopen dinsdag stuurde minister De Jonge een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij die evaluatie aankondigde. Daarop willen de deskundigen dus niet wachten, omdat dit grote risico’s voor de volksgezondheid met zich mee zou brengen, stellen zij.
Kwetsbare mensen
Een van hen de deskundigen is Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Actief op Twitter postte hij in de afgelopen dagen en uren al meermalen berichten over wat hij wenselijk acht wat er in Nederland op korte termijn zou moeten gebeuren. ,,Waarom stellen bestuurders van zorginstellingen het dragen van mondkapjes voor zorgmedewerkers en patiënten/cliënten niet verplicht? Anderhalve meter is bij lijfelijk zorgcontact een illusie en duurt ook langer – kwetsbare mensen in de zorg! – veiligheid zorgmedewerkers!’
Inmiddels heeft viroloog Marion Koopmans de oud-hoofdinspecteur geantwoord dat de huidige corona-clusters zich vrijwel niet voordoen in zorginstellingen. ,,Wel in pubs, op familiefeesten, jongerencampings.”

Oud-hoofdinspecteur IGJ, Wim Schellekens
Ook gezondheidseconoom Xander Koolman, die de afgelopen dagen al meer te zien was op tv, zond vanmiddag (met uitzicht op een uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur) het volgende bericht op Twitter: ‘België ziet af van versoepelingen en treft extra corona-maatregelen’. En epidemioloog Arnold Bosman meldde twee dagen geleden geërgerd: ,,Iedere veldepidemioloog leert: Surveillance is informatie voor actie. De actiedrempel bepaal je vooraf. Dit stem je af met alle betrokkenen. Waarom zeg je ‘niets aan de hand’ wanneer je eigen indicator in het rood staat? Hebben we nu echt niet geleerd van Februari?”
Snelle progressie
De Tweets van de deskundigen onthullen hun standpunten over te nemen coronamaatregelen, zoals die ook in de brief aan de bewindslieden staan verwoord. De experts vinden dat ‘de snelle progressie van het aantal gerapporteerde gevallen om eveneens snelle actie vraagt’.
De NOS/Nieuwsuur, die de brief uit deze groep experts kreeg toegespeeld, bericht: ,,De deskundigen schrijven dat de huidige stijging van de besmettingen door de overheid en het Outbreak Management Team (OMT) vooral wordt toegeschreven aan het gedrag van de burger, maar volgens hen is dat te kort door de bocht. Ze vinden bijvoorbeeld dat de overheidsboodschappen onduidelijke taal bevatten en dat de voorlichting naar de burger de laatste weken beperkt was. Bovendien is volgens de deskundigen het contactonderzoek onvolledig en vaak onvoldoende op tijd. Ook de toename van het luchtvaartverkeer en het niet in quarantaine houden van terugkerende reizigers kunnen een rol spelen in de stijging van het aantal besmette gevallen, aldus de experts.”