Amerikaanse immunoloog dr. Anthony Fauci: Dit zal vrijwel zeker een pandemie worden.
GENEVE – De corona-epidemie in China lijkt in rap tempo van een grotendeels lokale virusuitbraak uit te groeien tot een wereldomspannende infectiegolf. Steeds meer vooraanstaande deskundigen houden er rekening mee dat het niet lang duurt voordat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dit signaal noodgedwongen zal moeten afgeven.
Vorige week hield de WHO het nog op een ‘internationale noodsituatie’, maar de stap naar een pandemie lijkt volgens experts niet ver weg meer. Immers, in krap een maand tijd is het aantal door laboratoria bevestigde corona-infecties toegenomen van rond 45/50 in China tot nu meer dan 20.470 in ten minste 23 landen. Er zijn zeker 492 bevestigde doden, maar vrij zeker al (veel) meer. Het aantal op één dag vastgestelde besmettingen bedroeg maandag 3 februari: 3300. Aantal virus-verdenkingen: 23.214.
Tekortkomingen
China heeft enkele uren geleden toegegeven dat het land ,,met tekortkomingen” heeft gereageerd op de dodelijke uitbraak van het coronavirus. Hoge ambtenaren (uit het politbureau) van de Communistische Partij van China zeggen nu dat het ‘emergency-management’ op het gebied van gezondheidsbedreigingen snel verbetering behoeft. Er gaan strenge controles komen op markten voor pluimvee en andere dieren (varkens, geiten, schapen, vleermuizen etc).

Immunoloog dr. Anthony S. Faucy. Foto: NIAID
De Amerikaanse immunoloog Dr. Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) in Maryland, zegt in The New York Times niet alleen dat het coronavirus ,,heel, heel overdraagbaar is”; hij voegt er aan toe dat de situatie ,,vrijwel zeker een pandemie zal worden.” Hoe erg het zal uitpakken, dat kan ook hij niet inschatten, zo blijkt uit zijn woorden. ,,Of het catastrofaal zal zijn? Ik weet het niet.”
Fauci heeft veel ervaring met het ontstaan van epidemieën. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw maakte hij internationaal naam met de aanpak van aids en hiv, was daarin leidend, en zette zijn expertise later in voor sars en mers, ook coronavirussen die eveneens ernstige problemen veroorzaakten – zij het niet te vergelijking met de corona-uitbraak van nu. In 2013 werd Anthony Fauci onderscheiden met de prestigieuze Robert Koch Award (golden medal).
Gealarmeerd
De vooraanstaande Belgische viroloog dr Peter Piot, met veel ervaring in tropische ziekten, zegt in de Vlaamse zakenkrant De Tijd dat ,,zelfs in het beste scenario het coronavirus zijn piek nog niet bereikt heeft”. Piot zegt in een interview gealarmeerder te zijn dan tien dagen geleden: ,,Er zijn heel snel veel gevallen bijgekomen. Deze week is het aantal gevallen in een dag verdubbeld.” Piot, inmiddels 70 jaar, is net als Anthony Fauci ook zo’n pionier in de strijd tegen aids en ebola. Hij was onder meer directeur van UNAIDS.
Piot is uiterst kritisch over het zijns inziens trage handelen van de WHO. Te laat is uitgeroepen tot een ‘internationale noodtoestand’, vindt hij. ,,Volgens mij toont dit dat het alarmsysteem van de WHO niet werkt. Er zijn geen gradaties tussen een groen licht en een rood licht.” Op de vraag van De Tijd of deze corona-uitbraak ,,even erg is als SARS”, antwoordt hij: ,,Het is veel minder dodelijk, maar veel besmettelijker. Bij SARS stierf een tiende van de patiënten. Hier is het 1 tot 3 procent. Dat cijfer kan nog dalen, omdat veel mensen zijn geregistreerd met heel lichte symptomen. Maar au fond weten we nog niet hoeveel mensen zijn besmet, hoe zwaar hun infectie is en hoeveel mensen kunnen sterven.’

Viroloog dr. Peter Piot. Foto: Wikipedia.org