15 procent van alle patiënten met een vorm van dementie (in Denemarken) zou in een lawaaiige omgeving wonen.
ODENSE/ROSKILDE (Denemarken) – Mensen die aan een drukke autoweg of een intens bereden spoorlijn wonen, hebben naast luchtvervuiling – die de constante verkeersstroom hen brengt – ook een grotere kans om op termijn de medische diagnose dementie te krijgen.
Bij mensen die in een stille omgeving wonen en de dagelijkse stress van voortdurend lawaai niet kennen speelt dit gezondheidsrisico aanzienlijk minder.
Alzheimer
Een groep Deense wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Zuid-Denemarken associeert in een gezamenlijk onderzoek de blootstelling aan verkeerslawaai met een hoger risico op het ontwikkelen van dementie, in het bijzonder de ziekte van Alzheimer. Dit meldden zij in een vrijdag verschenen artikel in de British Medical Journal (BMJ). Volgens de universiteit is de studie de eerste in zijn soort ter wereld.
Het verhoogde risico ontstaat bij een langere periode van blootstelling aan verkeers- en/of treinlawaai. ‘Hoe hoger de geluidsoverlast, hoe groter het risico’, stellen zij in medische vaktijdschrift BMJ. Circa 15 procent van alle patiënten met een vorm van dementie (in Denemarken) zou in een lawaaiige omgeving wonen of hebben gewoond.
55 decibel
Het continue verkeerslawaai leidt tot een 27 procent verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en een 18 procent verhoogd risico op dementie in het algemeen (bij blootstelling aan verkeerslawaai boven de 55 decibel). Dat is overigens de uiterste grens die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gesteld als maximumwaarde aan wat het menselijk lichaam aan (permanent) geluid kan verdragen. Daarboven ontstaat schade. Een vijfde van alle Europeanen zou dagelijks kampen met 55+ decibel.
De deelnemende universiteiten noemen de resultaten in hun publicatie ‘verrassend’. ,,Omdat het de eerste keer is dat we een duidelijk verband hebben kunnen aantonen tussen verkeerslawaai en de ontwikkeling van dementie”, zegt Manuella Lech Cantuaria van het Mærsk McKinney-Møller Instituut aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. Andere deelnemende instituten zijn: de Roskilde Universiteit, het Odense Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Kopenhagen.
Nachtrust
Stress en slecht slapen maken deel uit van het probleem, zegt Jesper Hvass Schmidt van het Odense Universitair Ziekenhuis. ‘Het geluid belast het lichaam, hetgeen leidt tot een slechte nachtrust. Het zorgt voor vermoeidheid, wat meer stress veroorzaakt en het risico op het ontwikkelen van dementie verhoogt.’
Dertien jaar, tussen 2004 en 2017, werkten de onderzoekers aan deze studie waarbij de gegevens van zo’n twee miljoen Denemarken werden geanalyseerd. Honderdduizend van hen hadden een vorm van dementie of waren inmiddels overleden. Hun woonadressen werden ‘gescand’ op eventuele geluidsoverlast.
* Lees hier de wetenschappelijke publicatie: https://www.sdu.dk/en/nyheder/forskningsnyheder/trafikstoej-demens