Even slikken! We zoenen met de bovenkant van ons spijsverteringskanaal…
COBURG (Duitsland) – ,,Zoenen is goed voor je…!”, zegt de Duitse hoogleraar Gezondheidsbevordering Michaela Axt-Gadermann. Zij vertelt dit naar aanleiding van de Internationale Kusdag die maandag 6 juli wereldwijd gevierd wordt.
Sinds het coronavirus wordt er veel minder gezoend en geknuffeld en blijft dat, als het goed is, voorbehouden aan geliefden. En dat is jammer, want kussen kent verschillende voordelen aldus de hoogleraar die tevens sportgeneeskundig arts en dermatoloog is: ,,Zo beschermt zoenen tegen allergieën. Dat komt doordat onze huid niet stopt bij onze lippen.”
Allergieën
Onze mond is te zien als de bovenkant van het spijsverteringskanaal, aldus de arts. Zij legt uit: ,,De huid draait zich aan de overgang tussen de gezichtshuid en de mond naar binnen en loopt door in het hele spijsverteringsstelsel. Zo staan de huid en het slijmvlies van de darm rechtstreeks met elkaar in verbinding. En beide beschermen het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dat helpt bij het verminderen of voorkomen van allergieën.”
Tekst leest door onder foto
Knuffelen maakt mooi
Er zijn volgens de arts nog meer gunstige aspecten van de kus bekend: ,,Door een positief ervaren aanraking als een liefdevolle kus wordt het zogeheten knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Dat zorgt niet alleen voor een lagere bloeddruk en een lagere hartslag, maar de huid wordt er ook gezonder door.”
Nóg een reden om lekker te zoenen: ,,Het is de perfecte lipverzorging: de talg die op van de rand van je lippen aanwezig is, wordt over het rode gedeelte van je mond verdeeld. En de doorbloeding in de lippen verbetert ook. De talg en de betere bloedsomloop in de lippen helpen tegen uitdroging.” Tot slot, zo voegt zij toe, versterkt kussen je immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek.
Tongzoenen
Wist je dat er in je mond zo’n 10 miljard bacteriën leven? Dokter Axt-Gadermann, hoogleraar aan de universiteit van toegepaste wetenschappen in Coburg: ,,Om je mond gezond te houden, zitten er zelfs nog meer kleine micro-organismen in zoals virussen en schimmels. Maar niet iedereen heeft precies dezelfde beestjes in zijn mond. Als je regelmatig met je partner tongzoent, wissel je wel een enorme hoeveelheid ervan uit.” Het is zelfs zo dat ontstekingen in de mond kunnen worden overgedragen door zoenen. Daarom is het volgens de hoogleraar essentieel om je gebit goed te verzorgen: ,,Want vooral chronisch ontstoken tandwortels of tandvlees kunnen elders in je lichaam infecties veroorzaken. Dit komt doordat door deze ontstekingen voortdurend bacteriën je bloedbaan instromen.”
Zorg voor gezond gebit
Ontstekingen via een kus overgeven, dat wil je niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens de arts dat de kans op een hartinfarct met een factor twee tot drie toeneemt en de kans op een beroerte zelfs zeven keer hoger wordt als je gebit niet gezond is. Zaak dus om ook je partner te vertellen dat een goede mondverzorging van belang is voor de gezondheid van jullie beiden. De hoogleraar benadrukt: “Poets liefst twee keer per dag je tanden. En gebruik er ook ragertjes en flosdraad bij.”Professor Michaela Axt-Gadermann: ‘De kans op een hartinfarct neemt met een factor twee tot drie toe en de kans op een beroerte is zelfs zeven keer hoger als je gebit niet gezond is.’