‘Borstkanker heb je niet alleen’ is dit jaar het thema van de borstkankermaand oktober
UTRECHT – Partners, kinderen en vrienden van borstkankerpatiënten, die proberen de zieke te ondersteunen, staan vaak alleen. De hulp die zij nodig hebben om de zorg thuis aan te kunnen, blijft uit. De emoties en het verdriet die zij doormaken vinden geen weerklank. Ze staan er alleen voor…
Maar minder dan één op de tien ‘naasten’ (=9 procent) krijgt hulp van een professionele zorgverlener aangeboden, zoals de huisarts of het ziekenhuis. De rest moet het zelf maar zien te rooien, zo blijkt uit het B-force onderzoek van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). ,,Het ondersteunen van de mantelzorger zou eigenlijk standaard moeten gebeuren”, zegt BVN. ,,Gevolg is: bijna de helft (45 procent) van de partners, kinderen, familie, vrienden, maar ook collega’s van borstkankerpatiënten, voelt zich te zwaar belast in de zorg voor de zieke.” Aan de peiling deden ruim 700 mensen mee.
Máxima
‘Borstkanker heb je niet alleen’ is dit jaar het thema van de borstkankermaand oktober, die op 1 oktober tijdens een bijeenkomst van Borstkankervereniging Nederland in het World Forum The Hague door koningin Máxima wordt geopend.
De meeste naasten hebben behoefte aan emotionele steun (87 procent). Bij naaste gezinsleden of vrienden onder 40 jaar (inclusief kinderen) is dit bijna iedereen: 96 procent). Een kwart van de naasten kreeg geen ondersteuning, terwijl daar wel behoefte aan was. Bijna 4 op de 10 hebben aandacht gemist (36%).
Zie ook het verhaal van Ruud Vorstermans over zijn vrouw Marijke: https://www.meerovermedisch.nl/article/marijke-zei-altijd-alles-blijft-hetzelfde-maar-dan-anders/
Steun en toeverlaat
,,Uit verhalen van mensen met borstkanker, mensen met erfelijke aanleg voor borstkanker en hun naasten, horen wij geregeld dat er van naasten veel wordt gevraagd,” zegt BVN-directeur Cristina Guerrero Paez. ,,Zij zijn steun en toeverlaat en regelen vaak allerlei praktische zaken, terwijl dagelijkse dingen als werk en andere verplichtingen gewoon doorgaan. Zie dan maar eens zelf op de been te blijven. De uitkomst van dit B-force-peiling bevestigt wat wij al langer dachten: steun voor naasten schiet tekort.”

Borstkankeronderzoek in een MRI-scanner – Foto: ALEXANDER MONROE ZIEKENHUIS