Foute boel als kinderen een desinfectiemiddel te pakken krijgen en één of meer slokjes nemen…
UTRECHT – Het door de coronacrisis fors toegenomen gebruik van desinfectiemiddelen voor de handen, zoals handgels en handalcohol, blijkt tot steeds meer ongelukken en vergiftigingen te leiden. Dat stelt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
Het kenniscentrum bij het UMC Utrecht spreekt van een bijna-vervijfvoudiging van het aantal meldingen daarover. ,,In de afgelopen vijf jaar werden er in de maanden en april gemiddeld 16 schadelijke blootstellingen van mensen aan handdesinfectiemiddelen gemeld; in maart en april 2020 waren dat er maar liefst 76.”
Angst
Met deze middelen kunnen de handen gedesinfecteerd worden zonder het gebruik van water. Toen de coronapandemie werd uitgeroepen waren de supermarktvakken met desinfectanten wekenlang continu leeg verkocht. Ook was er geen flacon desinfectie meer te krijgen bij de online winkels. Vanuit een ongebreidelde angst voor besmetting, maar ook om deze schaarse middelen door te verkopen en er zelf ook nog wat aan te verdienen, kochten mensen complete voorraden op.
En toen ontstonden de ongelukken en de (bijna)vergiftingen. In sommige gevallen kwam het product per ongeluk in de ogen terecht, of namen volwassenen het bewust in ter vervanging van alcoholische drank. ,,De meeste blootstellingen ontstonden echter doordat jonge kinderen (van 0 tot en met 4 jaar) het middel te pakken kregen en één of meer slokjes innamen”, stelt het informatiecentrum.
Handdesinfectiemiddelen bevatten meestal ethanol (alcohol) en/of isopropyl-alcohol. De concentraties van deze stoffen verschillen per product en kunnen oplopen tot meer dan 80 procent, stelt het NVIC. ,,Wanneer kleine kinderen hiervan enkele slokken innemen, kan dit leiden tot een serieuze ethanol- of isopropyl-alcoholvergiftiging.”
Uitdrogen
Bij een ethanolvergiftiging kunnen onder andere ontremming, verwardheid, misselijkheid en braken, spraakstoornissen, bewegingsstoornissen, hoofdpijn en sufheid optreden. Met name bij kinderen kan ook hypoglykemie (een lage bloedsuikerspiegel) ontstaan. In ernstige gevallen kunnen coma, onderdrukking van de ademhaling, hartritmestoornissen en verzuring van het bloed (metabole acidose) voorkomen.
Er zit nóg een risico aan het veelvuldig gebruik van dit soort desinfectiemiddelen: ze leiden tot smetvrees; mensen kunnen en willen soms niet meer zonder deze middelen. Bovendien zijn dergelijke middelen na langer gebruik slecht voor de huid: die droogt niet alleen uit, maar wordt ook ‘weerloos’, allerlei micro-organismen die de handen beschermen worden uitgeroeid door de desinfectanten.Foto: Klaus Hausmann/Pixabay