Mark Rutte beseft als geen ander dat alles al is gezegd en tot in den treure herhaald.

DEN HAAG – De avondklok een uurtje later – van negen uur naar tien uur, vanaf woensdag 31 maart. Maar voor de rest blijft álles bij het ‘oude’ anti-virusschema.

De Nederlandse lockdown wordt voortgezet, in principe tot en met dinsdag 20 april. En als het tegenzit, en dat is helaas niet ondenkbaar, gaat het zelfs langer duren… Tot ín of voorbij de zomer, daarmee houden insiders al rekening.

Dicht

Gevolg: de terrassen blijven dicht en er komen vooralsnog geen ruimere mogelijkheden voor winkels. Dat was immers ‘het lokkertje’ richting de Paasdagen, voor als het onverhoopt beter zou gaan met de besmettingscijfers. Maar het tegendeel is waar. De derde coronagolf raast onder aanvoering van de tamelijk agressief besmettende Britse coronavariant door het land, voor de korte termijn alle hoop op versoepelingen de grond instampend.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo De Jonge stonden er vanavond wat beteuterd bij achter hun katheders, tijdens hun zoveelste corona-persconferentie. Allebei denkend: ‘Daar gaan we weer, we moeten wel, maar veel zin hebben we niet’. Eigenlijk was er ook geen andere boodschap te melden dan ‘dat er niets gaat veranderen‘. Rutte, met zijn aangeboren optimisme, kon niet anders zeggen dan dat het opnieuw een ‘enorme domper’ was. Maar eigenlijk, zo besefte hij als geen ander, is alles al gezegd en veelvoudig herhaald. Tot in den treure.

Somber

Toch was de weg naar deze zoveelste teleurstelling voor iedereen in het land vooraf al ruimschoots geplaveid met somberheid. Niemand verwachtte een onvoorziene hoerastemming. Gisteren en vandaag lieten immers sommige ministers zich er al over uit dat het kabinet ‘weinig ruimte’ had voor versoepelingen. En ook de leidsman van de acute zorg, Ernst Kuipers, bekritiseerde maandag het trage vaccinatietempo van Nederland, waardoor het land langer in de sores zou blijven zitten. Het gaat allemaal nóg langer duren, wisten we daardoor. We waren dus al voorbereid.

En als donderslag bij heldere hemel kwam het RIVM kort vóór het begin van de kabinetspersconferentie met het bericht dat ‘de coronacijfers in de afgelopen week in alle opzichten zijn gestegen’. Ofwel: ‘Het aantal besmettingen steeg opnieuw fors onder de jeugd, maar ook boven de 18 nam het toe. Het percentage positieve tests nam toe van 7,7 naar 8,1, aldus meldde het RIVM via NOS en Teletekst. De toon was daarmee gezet: het wordt voorlopig niks met dit land en zijn opstandig-hunkerende bevolking van ruim 17 miljoen corona-lekenexperts.

Mooiste tijd

Mark Rutte probeerde er toch nog een prozaïsche draai aan te geven: ,,De mooiste tijd van het leven is altijd nu. Dat is vaak waar, maar op dit moment ben ik toch geneigd te zeggen dat de mooiere tijden nog even vóór ons liggen. Die mooiere tijden breken aan als straks, op weg naar de zomer, mensen met een kwetsbare gezondheid en 60-plussers zijn gevaccineerd. Dat is het moment waarop ook echt weer meer kan…”

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/versoepelingen-voorlopig-van-de-baan/