Iedere emotie blijkt zijn eigen type afscheidingsvocht te hebben. We noemen het zweet of transpiratie, maar de verschillen zijn aanzienlijk.
UTRECHT – Angstzweet van mannen heeft een andere chemische samenstelling dan transpiratievocht dat vrijkomt bij inspanning of zelfs ontspanning. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht na analyses van het lichaamsnat.
Zelfs humor kan tot zweten leiden, maar dit lichaamsvocht heeft een heel ander karakter dan de parelende druppels die wellen bij het doormaken van stress of spanning. De zweet-reseachers beschreven hun ervaringen in het wetenschappelijke tijdschrift Metabolites. De groep uit Utrecht werkte samen met collega’s van Unilever R&D.
Smell lab
Iedere emotie blijkt zijn eigen type afscheidingsvocht te hebben. We noemen het zweet of transpiratie, maar de verschillen zijn aanzienlijk. Dat ontdekten hoogleraar Psychologie Monique Smeets en haar collega’s van het ‘smell-lab’, waar allerhande geuronderzoek wordt gedaan. ,,In ons laboratorium bestuderen we hoe geuren gedrag beïnvloeden, en in het bijzonder hoe ‘sociale’ geuren, lichaamsgeuren, informatie communiceren van een verzender naar een ontvanger en daarbij aangepast gedrag sturen en reguleren.”
Smeets en haar onderzoeksgroep onderwierp 24 mannen aan hun transpiratie-onderzoek. In het laboratorium stelden zij deze deelnemers bloot aan horrorfilms, om vervolgens het okselzweet bij hen te vergaren, meldt de Universiteit Utrecht in een publicatie. ,,Later kregen de mannen grappige scènes uit films voorgeschoteld om het zweet op te kunnen vangen dat wordt afgestoten onder gelukkige omstandigheden. Tot slot ontspanden de mannen tijdens het kijken naar onder meer ‘Rail Away’, een tv-programma geschoten vanuit de trein die door rustgevende landschappen trekt. Dit om zo neutraal mogelijk okselzweet te verkrijgen.”
Lichaamsgeuren
De onderzoekers analyseerden de verschillende soorten zweet en concluderen nu dat de chemische samenstelling van angstzweet er heel anders uitziet dan de chemische samenstelling van zweet dat wordt afgescheiden als mensen geluk of een neutrale emotie ervaren. Daarmee hebben de onderzoekers een eerste stap gezet in het blootleggen van de chemische vingerafdruk van diverse lichaamsgeuren.
Voor zover professor Smeets en haar collega’s kunnen nagaan, is dit de eerste studie die een relatie onderzocht tussen verscheidene ervaren emoties en de daar bijbehorende lichaamsgeuren. ,,Door een samenwerking tussen psychologen van de universiteit en scheikundigen van Unilever hebben we kunnen aantonen dat niet alleen dieren communiceren met lichaamsgeur, maar dat ook mensen daartoe in staat zijn.”
Bron: https://www.mdpi.com/2218-1989/10/3/84