Hartspecialisten: Nieuwe behandelmogelijkheid voor patiënten die een kwetsbare gezondheid hebben en voor wie een operatie riskant is.
NIEUWEGEIN – Een mini-pacemaker, zo groot (of zo klein) als een flinke vitaminepil of een zetpil, zónder pacemakerdraden en rechtstreeks in het hart geplaatst. Een ingreep, uitgevoerd door een Nederlandse cardioloog met een superslimme bril, waardoor technici van de Amerikaanse producent van deze mini-hartritmeprikkelaar tijdens de implantatie bij de patiënt live konden meekijken. En de patiënt? Die mocht de volgende dag alweer – ‘gerepareerd en wel’ – het ziekenhuis verlaten.
Bijna zou dit beeld de indruk geven dat het verhelpen van hartproblemen een fluitje van een cent is. Ook de woorden van de Utrechtse cardioloog professor Lucas Boersma van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein dragen daaraan toe bij: ,,Het gaat uitstekend met de patiënt, de ingreep is goed verlopen, zonder complicaties en de patiënt kon de dag erna in uitstekende conditie naar huis.” Het zal de euforie zijn geweest die de woordkeus bepaalde.
Tekst leest door onder foto

Allerkleinste
Feit is dat er in een van de een operatiekamers van het St. Antonius Hartcentrum vorige week een ingreep plaatsvond die vermeldenswaardig is. Een plaatsing van de allerkleinste draadloze pacemaker ter wereld, die al eerder in verschillende ziekenhuizen in het buitenland was geïmplanteerd. Maar nú dan in Nieuwegein, daarmee een ‘Nederlandse primeur’. Een medisch-technische handeling, waarbij ook academische centra van Leiden (LUMC) en Amsterdam (VUmc en AMC) waren betrokken.
Het nieuwe type pacemaker is 90 procent kleiner dan de klassieke pacemaker, waardoor de operatie ook minder ingrijpend is. ,,Met deze nieuwe pacemaker komt er een belangrijke behandeloptie bij voor patiënten die een kwetsbare gezondheid hebben en voor wie een operatie riskant is”, stelt het ziekenhuis.
Impulsen
Het kleine apparaat wordt via een klein sneetje in de lies ingebracht en vandaaruit vervolgens via de bloedbaan rechtstreeks naar het hart geleid. Met haakjes wordt het mini-apparaatje vervolgens aan het hart bevestigd en geeft het elektrische impulsen af die het hart stimuleren via een elektrode aan het uiteinde van het apparaat. Omdat er geen draad meer in het hart zit of een batterij onder de huid, zoals bij de ‘klassieke’ pacemakers wel het geval is, daalt het risico op infecties drastisch. Bovendien is de minipacemaker onzichtbaar voor de patiënt en zijn omgeving.
Tot nu toe was de minipacemaker slechts geschikt voor 16 procent van de patiënten, omdat ze in één kamer van het hart de hartactiviteit kon meten. Bij deze nieuwe verbeterde versie kunnen ook patiënten worden behandeld die een volledige onderbreking van de hartactiviteit tussen voorkamer en kamer hebben. De nieuwste minipacemaker, de Micra AV, ontwikkeld door Medtronic, kan ook patiënten helpen die met hartritmestoornissen kampen in beide hartkamers. Dit betekent dat tot wel 40 procent van de hartpatiënten die een pacemaker nodig hebben in aanmerking kan komen voor deze behandeling, meer dan dubbel zoveel patiënten in vergelijking met de eerste generatie van deze kleine pacemaker.

De nieuwste minipacemaker is zo groot als een flinke vitaminepil of een zetpil. Foto: Medtronic