Kabinet vraagt spoedadvies aan Outbreak Management Team (OMT) over verviervoudiging van dagelijkse nieuwe infecties (nu 3.688).
BILTHOVEN – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland schiet omhoog. Het sombere scenario dat deskundigen al schetsten – en waardoor zij door sommige mensen werden gekielhaald op het internet – komt daarmee uit.
Desondanks wanen honderdduizenden Nederlanders zich op dit moment (redelijk) veilig, hebben zij massaal hun mondkapjes afgedaan, de 1.5 meter afstand houden tot 15 centimeter teruggebracht, en zijn velen met vakantie naar het buitenland vertrokken.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal positieve coronatests in de voorbije week iets meer dan verdubbeld (+103 procent) ten opzichte van de week ervoor. De stijging doet zich over het hele land voor, in alle regio’s. In belangrijke mate bij tieners en twintigers.
Omvangrijker
Het aandeel van de Deltavariant van het coronavirus blijkt omvangrijker en sneller om zich heen te grijpen dan zelfs het demissionaire kabinet zegt te hebben verwacht toen het onlangs de huidige versoepelingen afkondigde. Ruim de helft van alle nieuwe infecties wordt veroorzaakt door deze uit India en omgeving afkomstige virusmutatie.
Wat er nu in Nederland gebeurt met de Deltavariant, voltrok zich al eerder in Groot-Brittannië. Daar stijgt het aantal nieuwe Delta-infecties met 38 procent per week. ‘Dat is de sterkste toename sinds oktober vorig jaar’, zegt Alastair McLellan, redacteur van de gezaghebbende Health Service Journal (HSJ) in een bericht op Twitter. Daaraan toevoegend: ‘Ik denk dat we echt in de problemen zitten’.
Waarschuwing
Die kant lijkt het nu ook in Nederland op te gaan. De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, zegt in een reactie op Twitter dat Nederland deze (Britse) waarschuwing had kunnen zien aankomen. ,,Diezelfde waarschuwing geldt nu weer voor alle landen.”
In de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar was de infectiestijging het grootst (richting 200 procent), gevolgd door de leeftijdsgroep 25 tot en met 29 jaar (+63 procent). Bezoek aan horecagelegenheden en meedoen aan een feesten en partijtjes waren afgelopen voor bijna 20 procent ‘medeschuldig’ aan de stijging van het aantal nieuwe infecties.
16 miljoen prikken
Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen nam evenwel af met 50 procent, meldt RIVM. Op de afdelingen voor intensive care (IC) werden 59 procent minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder.
Ook al zijn er nu ruim 16 miljoen coronaprikken gezet, veel mensen zijn nog niet of niet volledig gevaccineerd. ‘Het is en blijft daarom belangrijk om je aan de maatregelen te houden’, roept het RIVM nog maar eens. Een oproep, die door steeds minder mensen serieus wordt genomen.