LAATSTE NIEUWS - Bij vier verpleegkundigen van het Amsterdam UMC is de Britse variant van SARS-CoV-2-virus vastgesteld. Dat meldt het ziekenhuis op zijn website. Het gaat om medewerkers van de afdeling orthopedie/traumatologie, locatie AMC. Van vier andere geïnfecteerde verpleegkundigen is het nog onduidelijk of het om deze variant gaat. Dit wordt nog onderzocht. Er zijn geen patiënten van deze afdeling met de variant besmet. Wel worden patiënten die nu opgenomen zijn op de afdeling via een brief op de hoogte gebracht dat dit speelt. 'De Britse variant heeft geen invloed op de ernst van de ziekte, maar mogelijk wel op de besmettelijkheid', zo stelt het ziekenhuis. Het virus is duidelijk besmettelijker, zie berichtgeving op deze Meer Over Medisch-pagina.

Australische epidemioloog: Nieuwe virusvariant beter opgewassen tegen lockdowns. De coronamaatregelen zullen dus strenger moeten worden…

WASHINGTON/LONDEN – Ook 2021 gaat goeddeels verloren aan het coronavirus. Na een heftig voorjaar dat ons nog te wachten staat, zal de situatie geleidelijk verbeteren en zullen er weer meer vrijheden komen. Maar de wereld is voorlopig nog niet af van het coronavirus en zijn onvoorspelbare varianten.

Volgens de vermaarde Amerikaanse immunoloog dr. Anthony Fauci, lid van het medisch advies-team van zowel de vertrekkende als de nieuwe, aanstaande president Joe Biden, duurt het ,,zeker tot de herfst van 2021 voordat de Verenigde Staten het virus onder controle hebben”. Fauci zei dat in een online bijeenkomst met Gavin Newsom, de gouverneur van de staat Californië.

Min of meer normaal

Door de inzet van vaccins zou, volgens Fauci, in het derde kwartaal van 2021 in de VS een zodanige groepsimmuniteit zijn bereikt dat een geleidelijke terugkeer naar min of meer normale omstandigheden mogelijk moet zijn. Maar dan moeten zich geen onverwachte nieuwe ontwikkelingen voordoen, aldus Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Aandoeningen (NIAID).

Ook Nederlandse deskundigen houden rekening met een geleidelijke terugkeer naar normaal, alhoewel er nog veel barrières genomen moeten worden en onverwachte wendingen worden gevreesd. Zij denken dat het openbare leven na de zomer van het nieuwe jaar weer op gang kan komen.

Besmettelijker

Grote onzekere factor is op dit moment de invloed op de pandemie van de nieuwe Britse variant van het coronavirus, de aanzienlijk besmettelijker virusstam SARS-CoV2 VOC 202012/01. Een zojuist gepubliceerd onderzoek door de Britse gezondheidsdienst NHS toont aan dat mensen in Groot-Brittannië die al waren besmet met deze nieuwe virusmutatie iets meer dan 15 procent van hun contacten infecteerden. De zorgen over een hogere besmettelijkheid van deze variant, die nu ook de wereld lijkt over te gaan – in feite dus een tweede pandemie in wording – zijn waarschijnlijk terecht.

Tegen eind januari, begin februari 2021 zal de nieuwe variant 90 procent van de nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk bepalen. Dat stelt de Belgische  bioloog en biostatisticus van de Katholieke Universiteit Leuven, prof dr. Tom Wenseleers. Epidemioloog dr Zoë Hyde van The University of Western Australia, betrokken bij de Britse NHS-studie (die contacten van geïnfecteerden naging en analyseerde: ‘contact-tracing’), bevestigt dat deze variant ongeveer 50 procent besmettelijker is dan het nu nog heersende SARS-CoV2-virus.

Strenger

Dr Hyde zegt in een bericht op Twitter: ‘Hoewel er geen bewijs is om aan te nemen dat hygiënemaatregelen, zoals gezichtsmaskers, niet zouden helpen tegen de nieuwe variant, lijkt hij toch beter opgewassen tegen lockdowns. De coronamaatregelen zullen dus strenger moeten zijn om de verspreiding onder controle te houden.’

Enig lichtpuntje is, zo stelt Zoë Hyde: ‘Kinderen lijken op het eerste gezicht dan toch niet belangrijk vatbaarder voor de nieuwe variant…’