Dertig uur na geboorte besmette baby is jongste persoon ter wereld met het 'Wuhan'-virus.

WUHAN – In de Chinese miljoenenstad Wuhan is het nieuwe coronavirus vastgesteld bij een pasgeboren baby. De infectie openbaarde zich amper een dag nadat het kind afgelopen zondag 2 februari ter wereld kwam in dit nauwelijks benijdenswaardige middelpunt van de coronacrisis.

Dertig uur na de geboorte stelden artsen het virus vast bij de zuigeling. Kort voor de moeder beviel was ook zij ‘positief’ bevonden. Met vrij grote zekerheid is dit kind de jongste persoon ter wereld bij wie het coronavirus – met de (nog) tijdelijke naam 2019-nCoV’ – is gediagnosticeerd.

Chinese artsen: De baby hoestte niet, had evenmin koorts maar bleek wel kortademig, en had afwijkingen in de leverfunctie.

Artsen zeggen in Chinese media dat de infectie bij het kind door de moeder onmiddellijk na de bevalling kan zijn overgedragen, of ‘verticaal doorgegeven’ tijdens de zwangerschap, of op het moment van bevallen. De vitale functies van het kind waren stabiel, het kind hoestte niet en was evenmin koortsig. Maar het bleek wel enigszins kortademig, bovendien werden afwijkingen in de functie van de lever ontdekt. Deze tekenen van de virusinvloed waren zichtbaar op röntgenfoto’s.

Beeld van Twitter van de met corona geïnfecteerde pasgeboren baby. Een verpleegkundige of een arts controleert het kind dat 30 uur na de geboorte besmet raakte. Screenshot: @GlobalTimesNews

Volgens de gezondheidsautoriteiten toont deze besmetting aan dat zwangereb die besmet zijn met het coronavirus dit tijdens hun zwangerschap al kunnen doorgeven aan hun ongeboren kind(eren). ,,Dit herinnert ons eraan om aandacht te geven aan de mogelijk virale overdracht van moeder-op-kind”, aldus het hoofd van de afdeling neonatologie van het Wuhan Kinderziekenhuis, dokter Zeng Lingkong tegen persbureau Reuters.

Aan beterende hand

Vorig maand raakte, eveneens in de stad Wuhan, ook een andere Chinese baby met corona geïnfecteerd. Mogelijk door het contact met mensen om het kind heen, zoals de moeder en/of de oppas die allebei geïnfecteerd bleken. Dat kind, gezond geboren op 13 januari, werd op 29 januari ziek en vertoonde symptomen die op een infectie met het coronavirus duidden. De diagnose bevestigde dit beeld.  Volgens het kinderziekenhuis, waar ook deze tweede baby terecht kwam, gaat het goed met de twee corona-baby’s. Ze zijn aan de beterende hand.

China bevestigde gisteravond het overlijden van 563 personen, ook in Hongkong en op de Filipijnen overleden totaal twee mensen. Er zijn, volgens de officiële registratie,ruim 30.000 besmettingsgevallen vastgesteld. Kritiek liggen nu 3219 mensen, genezen zijn bijna 900 personen.

Ander corona-nieuws van vandaag, woensdag 5 februari:

  • Yokohama – Op het cruiseschip The Diamond Princess, aangemeerd in de haven van Yokohama, Japan, is het coronavirus vastgesteld bij zeker twintig passagiers. Ze zijn naar ziekenhuizen overgebracht en liggen daar nu in quarantaine, bevestigt het Japanse ministerie van Gezondheid. De infectiebron zou een tachtigjarige man zijn, die op 20 januari aan boord kwam. Onder de circa 3500 passagiers en bemanningsleden zouden ook drie Nederlanders zijn, waaronder een (echt)paar. Een van de Nederlanders, geciteerd door de NOS, spreekt van ‘een klotesituatie’. ,,De paniek neemt behoorlijk toe. We zijn op open zee en mogen onze cabine niet verlaten, voor de duur van twee weken. Er wordt weinig informatie gegeven. Wel krijgen we eten bezorgd.”
  • Londen – Britse onderzoekers zeggen de ontwikkelingstijd van een vaccin (mogelijk tegen het coronavius) te kunnen terugbrengen van twee tot drie jaar naar slechts 14 dagen. Volgens professor Robin Shattock van het Imperial College die aan een corona-proefvaccin zegt te werken, kan hij al beginnen met dierproeven (mits hij financieel gesteund wordt…), waarna hij de entstof kan uittesten op patiënten. Shattock houdt zich bezig met infecties binnen het slijmvlies (‘mucosa’) en immuniteit. Zijn enthousiasme klinkt aanstekelijk maar is volgens deskundige virologen en vaccinontwikkelaars buitengewoon voorbarig. Immers, er valt niet te tornen aan wetenschappelijke fasen van onderzoek, die minimaal een jaar kosten om veiligheid en werkzaamheid te garanderen.
  • Moskou – Ondanks dat in Rusland het aantal vastgestelde infecties met het coronavirus, naar verluid, heel laag zijn – twee – heeft de Russische president Poetin apotheken beloofd dat zij hun vergunning verliezen als zij een slaatje proberen te slaan uit de run op mondkapjes en deze daartoe in prijs verhogen. Dat meldt persbureau Reuters. In Hongkong staan nog altijd lange rijen wachtenden voor de poort van een mondkapjesfabriek, volgens critici is dit ‘de manier om een besmetting op te doen’.