MONACO – De corona-crisis bedreigt nu heel direct onderdelen van de aanstaande Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Wereldconferentie over letselpreventie en sportziekten uitgesteld naar begin februari volgend jaar.

Dit omvangrijke artsencongres zou deze maand in Monaco worden gehouden: van 12 tot 14 maart. Het IOC heeft de bijeenkomst voor dit jaar op het laatste moment afgeblazen, nu blijkt dat steeds meer sprekers en deelnemers hebben laten weten niet bij het congres aanwezig te kunnen zijn vanwege de reisbeperkingen door de corona-uitbraak die in steeds meer landen gelden.

,,Hierdoor”, zo schrijft het IOC aan sprekers en afgevaardigden, ,,kunnen we niet het programma van hoge kwaliteit garanderen waarop alle deelnemers rekenen”, aldus Richard Budget van het medisch-wetenschappelijk comité. De IOC World Conference on Prevention of Injury & Illness in Sport wordt nu van 3 tot 6 februari volgend jaar gehouden, wél in Monaco.

Ook de Olympische Spelen zelf die gepland staan voor 24 juli tot en met 9 augustus 2020 in Japan, staan steeds meer te wankelen. Zeker nu met de dag duidelijker wordt dat de internationale corona-crisis dreigt uit te groeien tot een pandemie, een wereldomspannende epidemie. Of het coronavirus op tijd is uitgedoofd om de Spelen probleemloos van start te laten gaan, begint buitengewoon twijfelachtig te worden.

Weliswaar verklaarde het Internationaal Olympisch vorige week nog de situatie met vertrouwen tegemoet te zien, maar de laatste dagen verergert de uitbraak en komt het virus al in zeker negentig landen voor. Japan telt officieel 461 vastgestelde besmettingen en zes doden. Maar een wellicht groter probleem is een groot aantal andere landen (zoals China, de VS en ook Europa) die veel atleten leveren.

De Japanse minister Seiko Hashimoto zei vorige week dat er een (ook juridische) mogelijkheid bestaat om de Olympische Spelen uit te stellen naar het einde van dit jaar. China denkt de crisis eind april al te hebben bezworen. Critici denken echter dat die voorspelling wel erg voorbarig is.Foto: Pixabay/3093594