Interventiecardioloog prof. dr. Jan Piek: De ontstekingsreactie leidt tot littekenweefsel, en dat kan mogelijk weer hartritmeproblemen veroorzaken.
FRANKFURT/AMSTERDAM – Duitse onderzoekers hebben ontstekingsreacties in hartspierweefsel waargenomen bij zestig ‘genezen’ coronapatiënten uit een groep van honderd vrij jonge Duitse patiënten. MRI-scans lieten bij 32 van hen littekenweefsel zien.
Daaruit blijkt dat het coronavirus niet alleen tot een ernstige longontsteking (Covid-19) kan leiden, maar zich ook kan uitstrekken naar andere organen – zoals het hart.
Drie maanden
Gisteren verschenen de wetenschappelijke bevindingen van de groep artsen van het universiteitsziekenhuis van Frankfurt (am Main) in de online-editie van de het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA Cardiology). De patiënten met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar (45-53 jaar) werden bijna drie maanden medisch vervolgd. Twee derde van deze patiënten (67%) herstelde thuis, zij hadden vrij milde klachten – opname bleek niet nodig. Een derde verbleef enige tijd in het ziekenhuis tot aan hun herstel. Twee van de patiënten uit de laatstgenoemde groep moest op de afdeling Intensive Care worden beademd. De meeste patiënten waren mannen (53 procent). Prof dr. Jan Piek. ‘De impact van het coronavirus op ons hartweefsel kennen we nog niet.’
Alarmerend
De Nederlandse interventiecardioloog prof. Dr. J.J. Piek van het Amsterdam UMC/locatie AMC noemt de bevindingen van zijn Duitse collega’s zorgelijk. Piek zegt in een reactie aan MeerOverMedisch.nl : ,,Dat het virus zich niet zou beperken tot alleen de longen werd al wel verwacht. De publicatie in de JAMA vind ik toch vrij alarmerend, vooral omdat er waarschijnlijk heel veel mensen rondlopen die – zonder het zelf te beseffen – tegen een corona-infectie zijn aangelopen en ‘onverklaard’ milde hartproblemen hebben ontwikkeld, die niet onmiddellijk te duiden waren maar vanzelf weer overgingen. Bovendien: 60 procent ontstekingsreacties is hoog, net als zo’n 30 procent littekenweefsel.”
Hartritmeproblemen
Volgens Jan Piek is grootschaliger wetenschappelijk onderzoek over een langere termijn nodig. Want, zegt hij: ,,De impact van het SARS-CoV-2 virus (het coronavirus) op het hartweefsel kennen we niet. De ontsteking mag dan wel herstellen, de patiënt lijkt de problemen ook te boven te komen, maar er blijkt littekenweefsel achter. En dat kan weer leiden tot hartritmeproblemen.”
Ook cardioloog prof. Dr. Bert Van Rossum, voorzitter van Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en hoofd cardiologie in het VUmc, wil uitgebreider onderzoek. ,,Dit soort virusinfecties leidt tot spierschade aan het hart, maar dat betekent niet dat die niet meer zal herstellen”, zei hij tegen de NOS. ,,Ik denk dat ze voor het grootste deel zullen herstellen. Je moet het na zes maanden tot een jaar nog een keer onderzoeken. Dan pas kan je zeggen of er blijvende schade is.”