Trump belooft VS-burgers vaccin nog vóór eind 2020, Hugo de Jonge denkt aan ‘eerste maanden 2021’

GENÈVE – Hoewel landen als Rusland en China al lijken begonnen met vaccinaties tegen het coronavirus, duurt het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog zéker tot medio volgend jaar voordat kan worden gestart met grootschalige inenting tegen het SARS-CoV2-virus dat in alle uithoeken van de wereld tot infecties en sterfte leidt. 

Daarmee nuanceert de WHO geluiden, overwegend uit politieke hoek, dat eind dit jaar hooguit begin volgend jaar met massale ‘vaccinbescherming’ kan worden begonnen.

Garantie

Niet alleen de Amerikaanse president Donald Trump gaf herhaaldelijk ‘de garantie’ dat nog vóór het einde van dit jaar de vaccinaties in de Verenigde Staten van start gaan. Ook de Nederlandse zorgminister Hugo de Jonge (VWS) zei eerder deze week tijdens de corona-persconferentie van het kabinet te verwachten dat het vaccin er in de eerste maanden van het komend jaar zal zijn. Dat is allerminst zeker.

Hoopvolle berichtgeving in de media over de voorspoed waarmee beschermende vaccins tegen corona-infecties tot stand komen, zijn dikwijls ingegeven door de wil om ‘positief nieuws’ te brengen. Ook farmaceutische bedrijven doen mee aan deze goednieuwsshow, voornamelijk om aandeelhouders en andere investeerders gunstig te stemmen. Bovendien zijn energieke, wervende geluiden goed voor gunstige beursnoteringen.

Handjevol

Woordvoerster Margareth Harris van de Wereldgezondheidsorganisatie zei vrijdag dat géén van de huidige kandidaat-vaccins in klinische onderzoeken ,,tot nu toe een duidelijk signaal van werkzaamheid heeft afgegeven”. De berichten die de WHO krijgt vanuit de wereldwijde farmacie zijn, aldus Harris, ‘nog niet de helft’ van wat de WHO graag wil horen in het streven om een serieus kandidaat-vaccin in beeld te krijgen. Ofwel, er is nog géén geschikte entstof, de WHO heeft het althans nog niet in handen en grootschalige productie is niet in een paar dagen of weken geregeld. Wel is er een handjevol vaccins dat met extra aandacht wordt gevolgd. Van vele tientallen andere coronavaccins is evenwel de status onduidelijk.