Kabinet: maatregelen gelden voor zes regio’s. Horeca eerder dicht, minder mensen in zalen
GENEVE/DEN HAAG – Het coronavirus is bezig met een snelle, tweede opmars in Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO slaat vandaag alarm over de situatie.
De scherpe stijging in sommige delen van Nederland past volledig in het beeld van de algehele virale opleving in Europa. Premier Mark Rutte waarschuwde vanmorgen, tijdens de tweede dag va de Algemene Beschouwingen, dat het coronavirus bezig is met een comeback. Rutte zei de tijd rijp te achten om het ‘tij nu te keren’. Dat duidt op strengere maatregelen in die gebieden waar het virus huishoudt. De premier zei álles te willen doen’ dat hiervoor nodig is.
Geel-oranje
Morgen, vrijdag, zijn dan ook nieuwe kabinetsmaatregelen te verwachten. Die worden gemeld na het wekelijkse kabinetsberaad, eind vrijdagmiddag. Niet alleen wordt in sommige steden een ‘opschaling van geel naar oranje’ afgekondigd; ook komt er naar verluidt mogelijk ‘een beperking aan groepsgroottes in steden waar het aantal besmettingen snel oploopt’, meldt De Telegraaf.
Opnieuw bleek het aantal besmettingen vandaag verder te zijn opgelopen, tot een dagcijfer dat niet eerder in de epidemie zo hoog was: 1.756 bevestigde coronabesmettingen. Een nieuw record, het zoveelste in twee weken. Toch leidt het allemaal niet tot wezenlijk meer ziekenhuisopnamen. In de afgelopen dagen is het aantal bevestigde besmettingen met ruim 9.500 toegenomen. Het totale aantal besmettingen nadert nu de 90.000. ‘Met het huidige tempo zou volgende week de 100.000e besmetting in Nederland vastgesteld kunnen worden’, meldt Trouw.
Volgens Hans Kluge, de ‘regionaal’ directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, dienen de nieuwe besmettingen een ‘wake-upcall’ te zijn. Kluge geeft toe dat de toevloed van nieuwe infecties ook te maken kan hebben met de stijging van het aantal coronatests in Europa. ,,Maar los daarvan laten de cijfers zien dat het SARS-CoV-2 virus zich in een zorgwekkend tempo verspreidt’.
Horeca en huiselijke kring
In Nederland tekenen de grootste stijgingen in het aantal virusbesmettingen zich af in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Haarlem en Delft zijn de pieken zorgwekkend. In het algemeen kan gezegd worden: daar waar veel jongeren en/of studenten zijn, zijn er virusproblemen. Uit traceringsonderzoek blijkt dat de meeste geïnfecteerden het virus hebben opgelopen in horeca-etablissementen en de huiselijke kring.
In het gespecialiseerde kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam zijn zeker negen van de dertien medewerkers van van de afdeling bloedafname besmet met het coronavirus. De infectie kwam aan het licht nadat zij met lichte klachten thuis zaten. Een coronatest gaf het antwoord: positief.
De GGD’en zien niets in het plan om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven in de teststraat. Dat blijkt uit een brief van André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD-GHOR, die in handen is van Trouw. Eind deze week zou duidelijk moeten zijn hoe de voorrang voor die groep vorm krijgt. De krant stelt dat de GGD’en hiermee ‘een bom hebben gelegd onder de coronastrategie’.
Ook in Duitsland is het aantal dagbesmettingen in het afgelopen etmaal verder gestegen, tot boven de 2.000. Vanmorgen (donderdag 17-9) ging het om 2.194 ‘nieuwe positieven’, aldus het Robert Koch Instituut (RKI), zeg maar het Duitse RIVM. Het totaal aantal besmettingen in de Bondsrepubliek staat sinds donderdag op 265.857, het sterftecijfer op 9.371.