Instituut voor Natuureducatie IVN: Buitenles is niet alleen gezond, maar ook beter voor de motorische ontwikkeling, concentratie en uiteindelijk de leerprestaties

AMSTERDAM – De coronacrisis zal wellicht tot een aangepaste manier van lesgeven kunnen leiden. “Lesgeven in de frisse buitenlucht, als oplossing voor de ventilatieproblemen in veel scholen.”

Dat voorstel doet het Instituut voor Natuureducatie (IVN) te Amsterdam, nu het basis-, hoger- en universitair onderwijs op het punt van heropenen staat na opnieuw een wekenlange sluiting, dit keer door de opmars van de omikron-variant van het coronavirus.

Niet op orde

Uit een peiling blijkt dat maar liefst een kwart van de scholen in Nederland de ventilatie niet op orde heeft. In deze koude en regenachtige maanden betekent dit dat veel leerlingen letterlijk in de kou zullen zitten, omdat goed ventileren door het openzetten van ramen nu nog een van de belangrijkste maatregelen is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Waarom dan niet van de nood een deugd gemaakt, meent het instituut, dat bovendien kansen ruikt. Immers: “Les in de buitenlucht, hetgeen wij al langer bepleiten, is namelijk niet alleen gezond, maar ook beter voor de motorische ontwikkeling, concentratie en uiteindelijk de leerprestaties”, zegt Vincent van der Veen, programmamanager Kind & Natuur IVN Natuureducatie. In veel landen zijn buitenlessen heel gewoon, uiteraard omdat het weer het bijna altijd toelaat. Maar helaas ook noodgedwongen, omdat er geen deugdelijk of veilig schoolgebouw meer is.   

Buitenlesdag

Volgens Van der Veen worden de voordelen voor gezondheid en leerprestaties in allerlei onderzoeken onderschreven. “Veel docenten geven nu aan wel naar buiten te willen, maar weten niet goed hoe. Daarom is het van belang om leerkrachten hierin beter te ondersteunen. Mede hierom houden IVN en Jantje Beton, die elk jaar samen de Nationale Buitenlesdag organiseren, dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot beste Buitenlesleerkracht van Nederland.”

Met deze verkiezing, waarvan de winnaar op 5 april (Nationale Buitenlesdag) bekend wordt gemaakt, hoopt het IVN meer leraren te stimuleren ook bijvoorbeeld de taal- of rekenles buiten op het schoolplein te geven.

Juffen en meesters geven volgens Vincent van der Veen zelf ook aan graag veel meer lessen buiten te willen geven. Nu is dat amper 1 procent, terwijl ze wel 25 procent van de lestijd naar buiten zouden willen. “En ook ouders, zo hebben we laten onderzoeken, staan hier heel positief tegenover. In feite kun je zeggen dat iedereen hetzelfde wil. Laten we dan nu ook de noodzaak, die mede door de coronacrisis en het bijkomende ventilatieprobleem op scholen is ontstaan, aangrijpen om die verandering ook echt teweeg te brengen.” Foto: Anja Onstek/IVN