Velen kijken de kat uit de boom, en vrezen ‘dat we er nog niet zijn met dit virus’

DEN HAAG – De hekken zijn weg, de sloten opengedraaid. Nederland viert vandaag een klein beetje corona-bevrijdingsdag. Zij het met gemengde gevoelens. We steken de vlag uit, maar houden de adem in.

Hoewel de meeste mondkapjes allang zijn afgedaan, en de 1.5 meter-regel nu officieel buiten werking gesteld is, staan de afstandsstrepen nog op de vloer van menige supermarkt en houden kappers hun transparante scheidingswanden tussen klanten nog intact.

Thuiswerken voorbij

En ofschoon ook het advies aan werkenden ‘om zo veel mogelijk thuis te werken’ is komen te vervallen, valt niet te verwachten dat de ochtendfiles vanaf maandag drie keer zo lang zijn en de treinen overvol.

Op alle fronten kijkt iedereen de kat uit de boom. Bij vooral het oudere deel van de bevolking leeft de gedachte dat we er mogelijk ‘nog niet zijn met dat virus…’ Velen houden er rekening mee dat deze ziekteverwekker nog weleens flink zou kunnen toeslaan in het najaar. Weliswaar is zo’n 82-85 procent van de Nederlanders gevaccineerd tegen corona, maar 15-18 procent dus niet. Bovendien liggen nieuwe varianten van het coronavirus op de loer om toe te slaan.

Coronatoegangsbewijs

Het nieuwe normaal houdt ook in dat iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig heeft. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Maar niet in winkels of tijdens het sporten.

Telegraaf-Tweet van vandaag. Enkele uren later werd Mona Keijzer ontslagen door Mark Rutte.

Over uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), vandaag in De Telegraaf, is in de Tweede Kamer enige ophef ontstaan. Keijzer zei bedenkingen te hebben bij de invoering van de coronapas: ,,We moeten weer terug naar het oude normaal.” Ze wijst in de krant op de hoge vaccinatiegraad in de bevolking en vindt het ,,niet uit te leggen” dat mensen via de pas moeten laten zien of ze gevaccineerd of getest zijn om toegang tot een café of een restaurant te krijgen. ,,Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant wel op?”, aldus de CDA-politica. D66 en PVV willen opheldering van Keijzer.

Willekeur

Ook zegt de CDA-bewindsvrouw moeite te hebben met de willekeur van evenementen, waar wel of geen  coronatoegangsbewijs (ctb) voor nodig is. ,,We hebben net de Formule 1 gehad, terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ’m wél hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen”, zegt de politica tegen de krant.

Mona Keijzer is inmiddels ontslagen uit het kabinet. Met haar uitspraken tegen het coronabeleid van het demissionaire kabinet te zijn, schond ze de regel dat alle kabinetsleden ‘met één mond’ praten, ook al zijn ze het op onderdelen niet eens met het ‘officiële standpunt’.