Rotterdam is de grootste brandhaard. De zwaarstgetroffen wijken in Rotterdam zijn Kralingen-Crooswijk en Rotterdam Centrum.

BILTHOVEN – Wat al voorzien werd, voltrekt zich nu: het aantal nieuwe coronapatiënten in Nederland is in een week tijd vrijwel verdubbeld. Tot aan vandaag 4 augustus is bij bijna 2.600 mensen (2.588) het coronavirus aangetroffen.

Tot 29 juli, een week geleden, ging het nog om 1.329 personen. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tonen zich bezorgd. Premier Rutte en gezondheidsminister De Jonge hervatten komende donderdag hun corona-persconferenties.

Wake-upcall

De toename vorige week leidde al tot de uitspraak van het RIVM dat die moest worden beschouwd als een wake-upcall. Nu lijken de lichten rood te gaan knipperen. Er zijn in de afgelopen week 44 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis met de coronaziekte Covid-19. Ook dat zijn er 21 meer dan vorige week. Zorgwekkend is bovendien dat een kwart van de positief geteste personen jong is: 20 tot 29 jaar. De helft van de in het ziekenhuis opgenomen ‘corona-positieve’ personen is echter 60 jaar of ouder.

Ook de terugkeer van vakantiebestemmingen lijkt mogelijk invloed te hebben op de stijging van de cijfers. Aan mensen die positief zijn getest wordt sinds 1 juli gevraagd waarnaartoe zij met vakantie zijn geweest. In de afgelopen week zijn 218 personen, met een positieve COVID-19 test, 14 dagen voor aanvang van de vastgestelde besmetting in het buitenland geweest. De meeste positief geteste mensen met een reishistorie zijn in Spanje geweest, 23 procent. Daarna volgen reizigers naar Frankrijk met 16 procent, België met 15 procent en naar Duitsland met 9 procent. Dit betekent niet dat al deze mensen hun besmetting in het buitenland hebben opgelopen.

  • Het kabinet zou overwegen om op de luchthaven Schiphol een permanente teststraat te vestigen voor reizigers die terugkeren uit corona-risicogebieden. Ook wil de regering dat reizigers die een quarantaineadvies krijgen zich ook daadwerkelijk daaraan houden. Waarschijnlijk wordt daarover donderdag meer bekend.  

Clusters

Er zijn op dit moment in Nederland 242 ’actieve COVID-19 clusters’ bekend; dat zijn groepjes mensen van zeker drie of meer bij elkaar verblijvende personen (zoals gezinnen of samenwonende studenten of vrienden). Vorige week waren dat nog 109 clusters, nu is er sprake van een ruimschootse verdubbeling. De GGD’en proberen te ontdekken waar deze clusters zich bevinden en waar besmette personen het coronavirus hebben opgelopen.

Het percentage positieve tests steeg van 1,1 procent vorige week naar 2,3  procent afgelopen week. Het aantal tests daalde (bron: NOS) juist met 13.655, naar 98.109. ‘Dat betekent dat naar verhouding meer mensen die zich bij een teststraat hebben gemeld, besmet waren’. In Rotterdam is sprake van de grootste aanwas van coronainfecties: deze week tot vandaag 541 nieuwe patiënten. Amsterdam kreeg er 400 bij, Den Haag circa 200.

De krant Trouw analyseerde de toestand in Rotterdam en stelt: ‘De zwaarstgetroffen wijken in Rotterdam zijn Kralingen-Crooswijk en Rotterdam Centrum. Vooral in Kralingen-Crooswijk steeg het aantal besmettingen afgelopen week fors; van 300 naar 419, een toename van 40 procent. Let wel: dit zijn de gemelde aantallen. Niet iedereen laat zich testen, dus in werkelijkheid ligt dit aantal hoger’.