Minister Hugo de Jonge: Het AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief, zo was en blijft het oordeel van EMA. Het voorkomt besmettingen en dus ziekte, ziekenhuisopname en sterfte.
DEN HAAG – Inentingen met het coronavaccin van de Brits-Zweedse geneesmiddelenproducent AstraZeneca worden binnen enkele dagen in Nederland hervat. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vanavond.
Waarschijnlijk volgende week al kan het ‘prikken met Astra’ worden voortgezet, zo schrijft demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Voordelen groter
Aanvankelijk zou tot en met zondag 28 maart in Nederland een prikpauze gelden voor nader ‘oorzakelijk’ onderzoek, vanwege ernstige bijwerkingen die mogelijk het gevolg hadden kunnen zijn van de entstof. ‘Maar daarvan is tot nu toe niets gebleken’, zeggen zowel het Europees Medicijn Agentschap (EMA) als het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
De instemming van minister De Jonge om de vaccinatiepauze af te breken volgt nadat de Europese toezichthouder (op de werking en veiligheid van geneesmiddelen), EMA, het omstreden vaccin ‘veilig voor gebruik’ verklaarde. EMA zei ook dat ,,de voordelen van dit vaccin groter zijn dan de eventuele risico’s”.
Tumult
Het tumult rond dit vaccin ontstond nadat bij zeker vier zorgmedewerkers uit Noorwegen en twee patiënten uit Denemarken – ongeveer een week na hun inenting – zowel bloedstolsels (trombose) als een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) ontstonden. In feite een tegenstrijdige combinatie. Noorse onderzoekers verklaren de ontegenzeggelijk zeldzame verschijnselen als ,,het gevolg van een zeer krachtige reactie van het immuunsysteem”.
Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/column/de-angstzone-van-vaccinatie/
Het gevolg was evenwel dat het ene na het andere Europese land – Denemarken, IJsland, Noorwegen, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, ook Nederland – in de afgelopen anderhalve week het gebruik van het middel tijdelijk stillegde. Uit voorzorg. Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen, waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd na vaccinatie met AstraZeneca. In Europa is het vaccin al toegediend bij circa 20 miljoen mensen. In Nederland gaat het om ruim 300.000 mensen die de Astra-prik al hebben ontvangen.
Pauzeknop
Minister De Jonge stelt donderdag in zijn brief aan het parlement: ,,We hebben afgelopen zondag bewust op de pauzeknop gedrukt, uit voorzorg. Bijwerkingen zijn er altijd, bij elk vaccin, bij elk geneesmiddel. Vervolgens wil je weten hoe vaak die bijwerkingen optreden en hoe ernstig ze zijn. En ook hoe de balans uitvalt tussen werking en mogelijke bijwerkingen. De experts hebben daar nog een keer zeer gedetailleerd naar gekeken. De conclusie is helder en dus kunnen we door met prikken.”
Toch is het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen niet afgesloten. Voorzitter Ton de Boer van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zei het in een reactie op de EMA-veiligverklaring aldus: ,,Het zijn ernstige meldingen bij relatief jonge mensen (beneden 50 jaar, red.), maar zeer zeldzaam. Er is nog geen bewijs dat deze zeldzame, ernstige klachten komen door het vaccin. Dat moet goed uitgezocht worden en dat kost tijd.”
CBG: Advies voor aanpassing productinformatie en bijsluiter:
Ondanks dat er op dit moment geen oorzakelijk verband is aangetoond met het vaccin, acht het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het wel van belang dat zorgverleners én mensen die gevaccineerd zijn alert zijn op symptomen die passen bij deze specifieke combinatie van stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Geadviseerd wordt direct alarm te slaan wanneer deze zich voordoen. Zo moeten mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca bij de volgende klachten direct medische hulp inschakelen:
- kortademig,
- pijn op de borst of in de buik,
- zwelling of kou in arm of been,
- ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht,
- aanhoudende bloeding,
- meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de kin.
Voorzitter Ton de Boer van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen ontdoet zich, tijdens de persconferentie donderdagvond, van zijn mondkapje. Beeld: livestream CBG