UPDATE situatie België - De provincie Antwerpen heeft een avondklok ingesteld: van 23.30 uur tot 06 uur. Cafés en restaurants gaan dicht om 23.00 uur. Het aantal nieuwe infecties in Antwerpen is met ruim 70 procent toegenomen. Ook elders in België stijgen de infectiecijfers. Het land vreest voor een tweede uitbraakgolf van het virus. Minister-president Sophie Wilmès spreekt van een ‘collectief falen’ als het coronavirus niet kan worden teruggedrongen. De regering en de Nationale Veiligheidsraad doen een klemmend beroep op de burgers 'om de sociale afstand in acht te nemen en de maatregelen op te volgen'. Zo wordt volgens dagblad Trouw de ‘sociale bubbel’ weer verkleind. 'Elk gezin mag nog maar vijf vaste contacten ontmoeten in plaats van vijftien, waarbij kinderen onder 12 jaar niet worden meegerekend. Ook binnen deze bubbel moet er afstand worden gehouden en zo nodig een gezichtsmasker worden gedragen.'

 Viroloog dr. Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven houdt al rekening met een derde coronagolf

NEW YORK – De coronapandemie weet van geen ophouden. Sterker nog, het aantal virusbesmettingen neemt wereldwijd in een almaar hoger tempo toe.

Volgens het corona-dashboard van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore zijn ruim 16,1 miljoen mensen geïnfecteerd met het SARS-CoV-2 virus dat de levensbedreigende corona-longziekte COVID-19 kan veroorzaken. Het gaat om geregistreerde aantallen, de werkelijke besmettingsgetallen zijn vrij zeker aanzienlijk hoger. Dat geldt ook voor het wereldwijde sterftecijfer: nu 647.000.

De COVID-19 map die in één oogopslag duidelijk maakt hoe groot op dit moment wereldwijd de menselijke verliezen zijn. Screenshot Johns Hopkins University

Wild

Uit onderzoek van het internationale persbureau Reuters blijkt dat in 37 landen de infectiecijfers weer aan het stijgen zijn. De tweede coronagolf komt eraan, zeggen deskundigen. In de VS, Brazilië en India slaat de pandemie wild om zich heen, met respectievelijk (afgerond) 147.000, 87.000 en 32.000 bevestigde sterfgevallen.

Ook klimmen de infecties in Australië, Japan, Hongkong, Bolivia, Soedan, Ethiopië, Bulgarije, Oezbekistan en Israël, aldus het persagentschap. Ook aan de andere kant van onze grens, in België, dreigt de situatie uit de hand te lopen. Het zogeheten reproductiegetal staat er weer op 2, waardoor iedere corona-geïnfecteerde daar twee mensen besmet.

Antwerpen

De Vlaamse viroloog dr. Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven houdt al rekening met een derde coronagolf. Onlangs voorspelde hij de huidige toename van het aantal infectiegevallen, die er nu toe leidt dat alleen al in Antwerpen sprake is van een stijging van ruim 500 procent aan nieuwe infecties. Volgens Van Ranst is het verstandig om de komende maanden geen bezoek aan Antwerpen te brengen. Hij richtte zich daarbij ook tot de Nederlanders, die graag en veel in Antwerpen te vinden zijn. ,,Antwerpen is een schone stad, dat is het over een paar maanden zeker en vast ook nog”, zei hij.

De Antwerpse politie heeft intussen een tiental cafés gesloten waar de strikte coronaregels met voeten werden getreden. In vier kustgemeenten in België is aan iedereen – inwoner of bezoeker – de verplichting opgelegd om mondkapjes te dragen in de openbare ruimten. Het strand is daarvan uitgezonderd.

Marc van Ranst: Antwerpen, blijf er weg! Het is een schone stad, dat is het over een paar maanden zeker en vast ook nog.

Grote Markt van Antwerpen. Foto: Eliane Meyer