Nederland applaudisseerde voor de zorg(medewerkers) op het moment dat van de 1.705 bevestigde coronapatiënten er nu nog 314 in het ziekenhuis liggen, waarvan 139 op de intensive care. Negentien patiënten zijn overleden tussen maandag- en dinsdagmiddag. De corona-epidemie heeft in Nederland tot nu toe 43 levens gekost.

Initiatiefneemsters: De mensen in de zorg strijden echter momenteel dag en nacht tegen het Coronavirus. Zij vechten letterlijk voor onze levens en onze maatschappij.

DEN HAAG/AMSTERDAM – Overal in het land is kort na acht uur vanavond minutenlang geapplaudisseerd voor de zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsenposten, apotheken en andere zorginstellingen. Tienduizenden Nederlanders deden mee aan deze landelijke corona-ovatie. Dit in navolging van het massale applaus in Italië en Spanje, landen die eveneens zwaar getroffen zijn door de pandemie. Het applaus in Nederlandse steden en dorpen is een initiatief van drie moeders van chronisch zieke kinderen die hun actie gisteren bekend maakten.

Ook het Koninklijk gezin deed mee aan #klapcoronadewerelduit. Koning Willem Alexander riep in het avondlijke duister voor paleis Huis ten Bosch in Den Haag: ,,We klappen vanavond uit dank en respect voor alle zorgmedewerkers in Nederland die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus”, waarna hij samen met koningin Máxima en hun dochters het applaus inzette… de drie prinsessen gebruikten daarvoor Koninklijk keukengerei van pannendeksels.

Vanaf balkons, open voordeuren, vanuit tuinen en galerijen van flats en in fietsenstallingen, overal vandaan klonk handgeklap. Als teken van dankbaarheid van velen, ook al is dat nog maar het begin van de grootste naoorlogse crisis waarin Nederland vrijwel ineens terecht is gekomen. Ook klapten mensen binnenshuis, staande voor hun ramen.

Vervolg

Volgens Legustha Andriessen, Esther Dekkers van Schijndel en Imke Emons, de drie initatiefneemsters, was een groot en luidruchtig applaus volledig op z’n plaats voor ‘de zorg, de hulpverleners en al die andere mensen in tal van andere sectoren die ons land momenteel draaiende houden’. Want het gaat hen om iedereen die zich extra inspant om deze crisis door te komen. ,,De mensen in de zorg strijden echter momenteel dag en nacht tegen het Coronavirus. Zij vechten letterlijk voor onze levens en onze maatschappij.”

Het applaus krijgt zeker een vervolg, zei Legustha Andriessen tegen meerovermedisch.nl ,,Want helaas gaat deze corona-epidemie nog wel een tijdje duren. Wat wij van plan zijn, is niet weer een applaus. Dat zou te gemakkelijk zijn. Maar iets anders; we hebben al ideeën en beraden ons op de vorm, waarin we dat willen doen. Wij weten, als moeders van kinderen met een chronische ziekte, hoe cruciaal de zorg in ons leven en dat van onze kinderen is.”

Ook leerkrachten

Overal werd het initiatief van de drie moeders opgepikt: op de gevel van het OLVG in Amsterdam verscheen een groot spandoek met daarop de tekst ‘Zorgpersoneel bedankt’. Het Amphia Ziekenhuis in Breda toonde zich in een reactie op Twitter dankbaar voor het applaus: ‘We zien online veel hartverwarmende complimenten en steun, voor Amphia personeel en voor zorgpersoneel in het algemeen.’

Weginspecteur Kees-Jan bij Rijkswaterstaat, in de Regio Zuid-Nederland, meldde op de sociale media: ,,Ook bij ons in de straat werd er geklapt”, maar waar dat dan precies was bleef onduidelijk – maar er werd geklapt. Ilona Schomper (@Ischomper ) tweette: ,,Mijn applaus was niet alleen voor de zorg. Ook voor alle leerkrachten en alle andere helden die vooraan staan in de strijd tegen dit virus. Dank jullie wel! Stay safe.” @00NickSmit meldt: ,,Net 3 minuten geklapt voor onze zorgmedewerkers. En we waren niet de enige! Je hoorde door heel Zwolle klappen&schreeuwen. Ze hebben ons vast gehoord!”

Of wat te denken van het bericht van Kees van der Spek (@Keesvdspek): ,,Mijn zusje werkt in een ziekenhuis: ‘ineens heel veel nieuwe patiënten. Ook jonge mensen. Het is heel heftig hier’ Ook daarom: #applausvoordezorg #coronavirus #klapcoronadewerelduit