Het openbare leven lijkt niet te stuiten en doet gaandeweg de gedragsregels weer verwateren.

DEN HAAG – De tweede coronagolf is – ook in Nederland – een ware uitputtingsslag aan het worden, terwijl de derde golf door sommige deskundigen al wordt voorzien voor half januari.

De daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag stagneert nu vrijwel. Het zogeheten R- of reproductiegetal is terug boven de één (nu 1,02 – was vorige week nog 0,89). Daardoor dreigt het coronavirus in de komende dagen en weken weer sneller om zich heen te grijpen en opnieuw meer slachtoffers maken.

Openbare leven

Experts van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de epidemie, zijn bezorgd over de voortgaande ‘bewegingen’ van de Nederlanders: het openbare leven lijkt niet te stuiten en doet gaandeweg de gedragsregels verwateren. De recent herhaalde oproep van het kabinet om toch weer vaker thuis te werken, heeft hoegenaamd geen navolging gekregen.

Nu al is het aannemelijk dat de in het vooruitzicht gestelde versoepelingen met Kerstmis en Oud en Nieuw steeds minder kans maken, en eigenlijk al van de baan zijn. Zelfs een gezellig Kerstdiner met familie of vrienden lijkt niet te kunnen.

En zo sukkelt Nederland straks het nieuwe jaar in met een moeizaam scenario van voortgaande maatregelen, ook in het eerste half jaar van het komende jaar.

Zwaar op maag

‘Coronaminister’ De Jonge zei vandaag het zorgelijk te vinden dat het aantal nieuwe besmettingen inmiddels amper nog daalt, ondanks alle maatregelen die sinds vorige week woensdag gelden. Het ligt de bewindsman naar eigen zeggen  ‘zwaar op de maag’ dat er op dit moment nog altijd meer dan honderdduizend mensen infectieus zijn in Nederland en dat het aantal nieuwe besmettingen zelfs weer dreigt toe te nemen, zoals het hierboven genoemde ‘reproductiecijfer’ aangeeft: (elke 100 personen besmetten op dit moment 102 mensen).

Zolang de kaarten er zo bij liggen en elke dag nog vierduizend tot vijfduizend nieuwe besmettingen bijkomen, en de druk op de zorg doorgaat, zegt De Jonge ‘niet in de positie’ te zijn om genomen coronamaatregelen te verzachten dan wel terug te draaien. Eerder is een verdere aanscherping ophanden.

Kerstvakantie

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft, naar eerder vandaag bekend werd, voorgesteld om de kerstvakantie in het onderwijs te verlengen om het aantal besmettingen onder scholieren terug te dringen. Het zou een advies zijn aan het kabinet, alhoewel het Red Team van onafhankelijke deskundigen deze suggestie enkele dagen geleden al deed. Volgens Hugo de Jonge zal het kabinet daarover pas op 8 december een besluit nemen.

Volgt meer