Ziekenhuizen en zorgpersoneel zullen een aanzienlijke langer tijd onder coronaspanning staan

ROTTERDAM/BILTHOVEN – Het corona-drama ontwikkelt zich op dit moment in alle hevigheid in de Nederlandse ziekenhuizen. De videobeelden die in de eerste maanden van de internationale coronacrisis uit onder meer Italië afkomstig waren en de wereld schokten – overvolle ziekenhuizen, oververmoeide artsen en radeloos huilende verpleegkundigen – begint zich nu in Nederland te voltrekken.

In het voorjaar was het voor veel Nederlanders allemaal nog een ‘Ver-van-ons-bedshow’, nu speelt het corona-verdriet zich in bijna elk Nederlands ziekenhuis af.

De ziekenhuizen lopen inmiddels óver met coronapatiënten en de reguliere zorg wordt op verschillende plaatsen in het land steeds verder teruggedrongen. Bijna de helft van de totale IC-capaciteit wordt nu bezet door patiënten met de coronaziekte Covid-19.

Kortere opname

Het verschil is evenwel dat de medische en virologische kennis over het virus aanmerkelijk groter is geworden. Daardoor kan er nu onder meer ontstekingsremmende medicatie worden ingezet en is de duur van de opnamen (daardoor) in het algemeen iets korter geworden. Maar een vaccin, dat is er nog (lang) niet.

Volgens het nieuwste dagcijfer van het RIVM is het aantal infecties met het SARS-CoV2-virus in de afgelopen 24 uur ruim boven de 9.000 gekomen: 9.283. Met de inmiddels dagelijkse toename van 500 tot 600 nieuwe gevallen zal het niet lang duren voordat de tienduizend infecties per dag worden bereikt. Tenzij er een wonder gebeurt, is hiervan komend weekeinde al sprake.

Kracht van water

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, LCPS, en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam, is uiterst verontrust over de telkens grotere hoogte van de aanvankelijke vloedgolf die inmiddels, in zijn woordkeus, ‘de proporties van een tsunami heeft aangenomen’: ,,Daarbij lijkt de eerste golf eerst wat minder hoog, zoals ook gebeurde, maar is de kracht van het water des te sterker.”

Kuipers is teleurgesteld over het effect van de vorige week dinsdag afgekondigde kabinetsmaatregelen die de opgaande lijn hadden moeten breken. Er is echter hoegenaamd nog geen verandering waarneembaar. Sterker: de toename van het aantal besmettingen – en daarmee ook de toestroom van geïnfecteerden naar de ziekenhuizen – neemt ion snelheid toe. Dat betekent dat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel een aanzienlijke langer tijd onder coronaspanning zullen staan.

Volgens het LCPS is het aantal opgenomen patiënten met de coronaziekte Covid-19 de tweeduizend gepasseerd: 2.003, dat zijn er zestig meer dan een etmaal geleden. Hiervan liggen er 1.540 buiten de afdelingen voor Intensive Care (IC, intensieve zorg), en ook dat zijn er 47 meer dan gisteren. Op de IC’s in het land liggen 463 Covid-patiënten in ernstige tot zeer ernstige omstandigheden – 13 meer dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast 460 non-Covid-patiënten (dus patiënten met andere ziekten en aandoeningen op de intensive care-afdelingen, vier meer dan gisteren. De totale IC-bezetting bedraagt daarmee 923, 17 meer dan de vorige dag. Het aantal nieuwe Covid-opnamen bedraagt 238 in de kliniek en 56 op de IC. In de afgelopen 24 uur zijn er 33 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 6 IC-patiënten.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/red-team-strenge-lockdown-is-onvermijdelijk/