Alle huwelijksceremoniën zijn voorlopig opgeschort, de teleurstelling bij velen is groot.
UPDATE PEKING – Het coronavirus gooit in China roet in het eten voor mensen die de komende dagen en weken hadden willen trouwen. De autoriteiten in de provincie Hubei, waarin de stad Wuhan met 11 miljoen inwoners ligt, hebben alle huwelijksceremoniën opgeschort. Ook inschrijvingen voor nieuwe trouwpartijen zijn voorlopig van de baan.
Uit alle macht wordt door stadsbesturen in Hubei tegengehouden dat openbare bijeenkomsten met veel mensen zullen plaatsvinden. Want ook in iets minder grote steden zoals Xiaogan en Huanggang zijn trouwplechtigheden voorlopig taboe. Aanstaande paren laten noodgedwongen hun huwelijksoutfits, die soms zeer traditioneel zijn, daarom nog in de winkels of bij de verhuurbedrijven hangen. De teleurstelling bij velen is groot. Een huwelijkshausse wordt verwacht, zodra de actieve verspreiding van het virus in de kiem is gesmoord. Ook dringen lokale overheden er op aan om begrafenisplechtigheden op kleine schaal te laten plaatsvinden, en deze ook het liefst zo kort mogelijk te laten duren. Ook hier geldt weer: om zo de kans op virusverspreiding zoveel als kan tegen te gaan.
Virusverdacht
En zo perkt zich het openbare leven in een groot deel van China almaar verder in, nu het 2019-nCov coronavirus inmiddels het dodental van 300 heeft gepasseerd (304). Er zijn ongeveer 14.380 menen ziek, bevestigt de National Health Commission van China, en 18.000 tot 20.000 personen ‘virusverdacht’. Zaterdag (1 februari) kwamen er, volgens opgave, 1900 ‘positieve’ diagnoses bij, en stierven er 45 coronaslachtoffers. Alle sterfgevallen betreft Chinezen in China. Buiten China is nu één sterfgeval: op de Filipijnen, waar een 44-jarige Chinese uit Wuhan stierf. Zijn (reis-)partner, een 38-jarige vrouw, eveneens uit de Chinese stad, is eveneens positief getest. Er zijn nu zeker 132 corona-infecties bevestigd in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Rusland, de Verenigde Staten en Duitsland, enzovoort – (totaal ca. 25 landen). Volgens het Rode Kruis gaat het om 23 landen waar het virus is opgedoken, ,,de meeste infecties bevinden zich nog in China.”
De Nieuwjaarsvakantie in China is verlengd tot 13 februari…
Overigens hebben 243 mensen het ziekenhuis weer mogen verlaten, omdat zij het virus te boven gekomen zijn en ‘officieel’ genezen zijn verklaard. De werkelijke kwaadaardigheid van het ‘Wuhan virus’ is nog altijd niet vastgesteld. Uit berekeningen, onder meer gepubliceerd in het medische wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt dat iets meer dan 2 procent van de geïnfecteerden sterft. Andere publicatie komen lager uit. Het zou in ieder geval minder dodelijk zijn dan destijds het sarsvirus (vanaf eind 2002).
Evacuatie Nederlanders
Het toestel dat Europese burgers vanuit Wuhan ophaalt is rond middernacht geland. Naast Denen, Belgen, Slowaken en Tsjechen, zullen ook Nederlanders worden teruggebracht, hoeveel is nog niet bekend. Er verblijven ongeveer twintig Nederlanders in het coronacrisisgebied, maar niet iedereen wil (of kan) terug. Na landing zullen de gerepatrieerden twee weken in quarantaine moeten verblijven. Nederlanders kunnen hun isolement thuis uitzitten, althans in een zoveel mogelijk afgesloten gedeelte van hun woning – als die er is.
Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor buitenlandse bezoekers die onlangs in China zijn geweest. Ook de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Vietnam hanteren dit beleid voor onbepaalde tijd. Zuid-Korea heeft eveneens zojuist bekend gemaakt voorlopig geen buitenlanders tot zijn grondgebied toe te laten die in de Chinese provincie Hubei zijn geweest. Daar zijn desondanks nu 15 personen besmet, inclusief drie nieuwe meldingen van zondag 2 februari.