DEN HAAG – Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, heeft In januari 2021 tot het overlijden van 4. 387 mensen in Nederland geleid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in voorlopige cijfers over de doodsoorzaken in Nederland. Dat is volgens het bureau het hoogste aantal overlijdens per maand sinds mei vorig jaar.

Het totaal aantal coronadoden van maart 2020 tot en met januari 2021 komt daarmee volgens de voorlopige cijfers op 24.484. Bijna 6 op de tien mensen die aan corona stierven kregen al langdurige zorg, volgens de Wet langdurige zorg. De Wlz regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening.

Verpleeghuis

Totaal 2.535 Wlz-gebruikers overleden in januari aan Covid-19. Van de 24.484 mensen die sinds maart vorig jaar stierven aan vastgestelde of vermoedelijke Covid-19 ontving 58 procent (14 190 mensen) zorg vanuit de Wlz, zoals zorg in een verpleeghuis. 

Met 36 procent van de sterfgevallen was Covid-19 ook in januari een van de belangrijkste doodsoorzaken van Wlz-zorgebruikers; in december was dat met 33 procent iets lager. In de overige bevolking steeg dit aandeel van 16 procent in december naar 18 procent in januari.

Antistoffen

Intussen neemt de ‘natuurlijke’ bescherming tegen het virus toe onder de Nederlandse bevolking. In één maand tijd blijkt het percentage bloeddonoren met antistoffen tegen het coronavirus gestegen van 21 naar 32 procent. Dat is de grootste stijging tot nu toe sinds Sanquin periodiek de antistoffen meet, zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin. Er is vooral sprake van een opvallend sterke stijging bij donoren van 61 tot 70 jaar. Die wordt veroorzaakt door de vaccinatie bij die groep. Het percentage ligt daar inmiddels boven de 40 procent.

De donoren van 71 jaar en ouder blijven nog iets achter maar stegen snel naar ongeveer 35 procent. ,,Het is mooi om de vaccinaties zo goed terug te zien bij de donors. Aan de andere kant zien we dat de antistoffen bij donors van 18 tot 30 jaar ook gestaag verder stijgen, naar boven de 30 procent, maar dat komt door voortgaande besmettingen.”