Werk kan zwaar zijn en veel van een mens vergen; toch voelen veel mensen zich gezonder mét dan zónder betaald werk…

DEN HAAG – Mensen die werken voelen zich meestal gezonder dan mensen zonder werk. Negentig procent van de werkenden met een betaalde baan beoordeelt de eigen gezondheid als goed of zelfs uitstekend. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over de periode 2007-2017.

Echter, een beduidend lager aantal mensen zónder werk voelt zich optimaal: 76 procent (dat is bijna 15 procent minder) is tevreden over de eigen gezondheid en noemt die goed tot uitstekend.

Mensen zonder werk die zich gezond voelen en sterk blijken vaker aan de slag te kunnen komen, zo wordt zichtbaar gemaakt in de studie. Ze voelen zich sterker en zijn vrij zeker daardoor ook wat zelfbewuster. Maar liefst ruim 40 procent van de personen die niet werken maar hun gezondheid als uitstekend beoordelen, vond tijdens de tien jaren van dit onderzoek (weer) betaald werk. Van de mensen die geen werk hadden en hun gezondheid als matig tot slecht beoordeelden vond slechts 7 procent een baan…

112.000 deelnemers

CBS zegt het onderzoek onder circa 112.000 personen te hebben uitgevoerd om te kunnen beoordelen ‘of mensen die minder gezond zijn moeilijker aan het werk komen?’. Of, dat de ‘ervaren gezondheid wordt beïnvloed door wel of niet werken’. Het onderzoek werd bekostigd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De deelnemers aan de studie werden gedurende een langere periode gevolgd. Zij beoordeelden zelf meermalen hun gevoel van gezondheid. Daarbij zijn gegevens van LifeLines, een langlopend gezondheidsonderzoek onder inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe, gecombineerd met CBS-data over de positie van deze personen op de arbeidsmarkt. De onderzochte personen waren zowel aan het begin als aan het einde van de onderzoeksperiode tussen de 20 en de 65 jaar. De onderzochte periode was niet voor iedereen even lang, maar varieerde van twee tot tien jaar.

Hoe vaak het verlies van werk voorkomt, verschilt ook naar de mate van gezondheid. Van personen met een vaste baan was 6 procent aan het einde van de onderzochte periode niet meer werkzaam, van degenen met een flexibele baan was dat 15 procent. Daarbij maakte het uit hoe gezond de onderzochte personen waren. Gezondere personen kwamen minder vaak zonder werk te zitten.

Een elektricien aan de arbeid. Foto Pixabay