In de komende dagen worden honderden medewerkers opnieuw op corona getest
EINDHOVEN – Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zegt de dood van vijf patiënten op de afdeling cardiothoracale chirurgie nader te gaan onderzoeken. Er zou mogelijk bij enkele overleden patiënten een oorzakelijk verband zijn met de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus.
Totaal raakten daar dertig personen – 13 patiënten en 17 personeelsleden – geïnfecteerd met de coronamutant.
De eerste signalen van een uitbraak van de vermeende virusvariant kwamen anderhalve week geleden aan het licht toen een 77-jarige Eindhovenaar er aan zijn hart werd geopereerd en stierf. Het ziekenhuis denkt echter nu al met overtuiging te weten dat twee van de vijf patiënten zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus. ,,Bij drie overleden patiënten verwachten we dat het coronavirus géén rol heeft gespeeld bij het overlijden”, meldt het ziekenhuis vandaag op zijn website.
Weinig ruchtbaarheid
Het ziekenhuis heeft doelbewust zo weinig mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan het overlijden van de patiënten, en laat in het midden of het de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geïnformeerd dan wel betrokken bij het onderzoek naar de doodsoorzaken dat nu loopt.
,,Wij zijn terughoudend geweest in het melden van overleden patiënten omwille van de privacy, maar ook omdat we alle vijf de afzonderlijke overlijdens nog in onderzoek hebben”, beaamt eigener beweging bestuursvoorzitter Nardo van der Meer in een verklaring van het Catharina Ziekenhuis. ,,We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de vijf overleden patiënten heeft beïnvloed.”
Schoonmaak
Het ziekenhuis zegt extra maatregelen te hebben getroffen om zo veel mogelijk zorg te laten doorgaan. De afdeling cardiothoracale chirurgie is gesplitst in een tweetal compartimenten. Beide compartimenten zijn om beurten volledig ‘ontruimd’ voor een volledige schoonmaak om omgevingsfactoren als mogelijke bron uit te sluiten. Positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine, conform het beleid van het ziekenhuis en van de Rijksoverheid. Positief geteste patiënten worden verpleegd overeenkomstig de richtlijnen voor coronapatiënten.
,,Deze uitbraak bewijst nog maar eens hoe onvoorspelbaar en besmettelijk de Britse variant van het coronavirus is. Ondanks het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiëne, grijpt het virus onverwacht en razendsnel om zich heen”, beschrijft de bestuursvoorzitter. In de voorbije week zijn, aldus het ziekenhuis, honderden medewerkers getest op het coronavirus. De komende dagen zal dat worden herhaald, ,,om er zeker van te zijn dat niemand positief is getest tijdens de incubatietijd”.
Afgelopen weekeinde en vandaag blijken totaal negen medewerkers van het UMC Groningen en elf (ontslagen) patiënten van een verpleegafdeling besmet met het coronavirus. De bron van de besmetting is nog onduidelijk. Er is op dit moment een groot bron- en contactonderzoek gaande. Inmiddels is duidelijk dat de eerste besmettingen rond 8 en 9 februari plaats moeten hebben gevonden. Besmette patiënten op verpleegafdeling C2 worden in ‘strikte isolatie’ en ‘contactdruppel-isolatie’ verpleegd. Ook is een omvangrijke corona-uitbraak vastgesteld in het Amersfoortse St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis vastgesteld. Zeventig van de 106 bewoners bleken positief voor corona. Twee ouderen zijn overleden.