MAASTRICHT – Het Carnaval in het zuiden van het land heeft vrij zeker een aanjagende rol gespeeld in de allereerste verspreiding van het coronavirus in Nederland, en zou daarom beter in de zomermaanden kunnen worden gehouden.
Dat bepleit een prominent Limburgs lid van het Outbreak Management Team (OMT). Hoogleraar Sociale Geneeskunde en Infectieziektebestrijding, Christian Hoebe van de Universiteit Maastricht, geeft toe dat een dergelijk voorstel in zijn geboortestreek wellicht als ‘uitermate ongepast’ zal worden opgevat.
Vloeken
Maar hij schroomt niet er opmerkingen over te maken in een online-vraaggesprek met zijn universiteit. ,,Je kunt je afvragen of we eigenlijk wel carnaval moeten blijven vieren aan het begin van het voorjaar met meer kans op infectieziekten. Zo heeft Carnaval waarschijnlijk ook een rol gespeeld in de verspreiding van het coronavirus. Ik weet dat dat vloeken in de kerk is, maar gezondheidstechnisch gezien is het beter om het in de zomer te doen.” Komend voorjaar zal het Carnaval vrijwel zeker worden afgelast, omdat het coronavirus dan nog altijd onder de bevolking circuleert. Carnavalsverenigingen houden daar sterk rekening mee, weliswaar met pijn in hun hart.
En er zijn meer sociale gebruiken waar we, volgens Hoebe, voorlopig afscheid van moeten nemen, zolang het coronavirus heerst. ,,Zo is het misschien ook beter om het verbod op handen schudden in de gezondheidszorg te handhaven, want dan verspreiden infecties zich toch moeilijker.”
Sociale dieren
Hoebe denkt dat dat sommige veranderingen structureel zullen zijn. ,,Zoals meer online vergaderen, omdat dat een hoop (reis)tijd scheelt. Maar privé willen we dat natuurlijk niet. We zijn sociale dieren en vinden die 1,5 meter verschrikkelijk. Ik ook. Je wilt iemand een knuffel kunnen geven, je wilt contact. Daar moeten we uiteindelijk gewoon naar terug.”
Toch voorziet hij dat het zeker een jaar duurt voordat er een beschermend vaccin is. ,,We zijn waarschijnlijk een jaar verder voordat we in Nederland gevaccineerd zijn. Zelfs als we hier over een jaar zover zijn, dan geldt dat nog niet voor de hele wereld. We zullen geduld en een lange adem nodig hebben. Daar zit ook mijn zorg: redden we dat?”
Immens
Christian Hoebe is tevens hoofd van de afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu van de GGD Zuid-Limburg. Hij beziet zowel ‘zijn’ GGD als zijn vakgebied de infectieziekten in deze extra moeilijke periode met enige trots. ,,Testen, en bron- en contact-onderzoek zijn op dit moment twee van de belangrijkste wapens in de strijd tegen Covid-19. Het is jammer dat op dit moment niet alle GGD’s over voldoende mankracht beschikken om aan de vraag te voldoen. Bij ons is daar vooralsnog geen sprake van: wij hebben de organisatie op orde. Het track and trace-beleid loopt hier geen gevaar. Dat is mede gelukt door de korte lijntjes tussen de GGD en de Universiteit Maastricht. Alle testen worden verricht door het lab van de afdeling Microbiologie, waaraan ik binnen het universiteitsziekenhuis verbonden ben. Dankzij onze jarenlange samenwerking kunnen we snel en veel testen. We hebben bovendien, net als op Schiphol, een pilot opgezet om internationale studenten uit oranje en rode gebieden te testen. Het bestrijden van de corona-pandemie is een immense opdracht voor de GGD’s.”Christian Hoebe (beeld YouTube)