Burgemeester Halsema zorgt niet goed voor ‘de stad van Eberhard en zijn inwoners’
COMMENTAAR – Op 4 mei 2020 was het leeg en stil op De Dam in Amsterdam, voor het eerst sinds in mei 1946 de traditionele jaarlijkse herdenking van de doden van de Tweede Wereldoorlog in Nederland begon. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloot eind maart tot een Dodenherdenking zonder publiek, nadat een dag eerder het kabinet verscherpte maatregelen had genomen tegen het pandemisch geworden coronavirus.
Alleen de vogels verbraken het roerloze beeld. En Koning Willem-Alexander, hij sprak op het verlaten plein vanaf een katheder: ,,Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat U, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.” Honderdduizenden dachten op datzelfde moment thuis aan de verschrikkingen van weleer, die gisteren leken, en aan de mensen die uit hun leven waren verdwenen maar altijd bij hen zijn. Een historische thuisherdenking was het, bedoeld om levens te sparen.
Vondelpark
In de dagen en weken na de Stille Herdenking trad de Amsterdamse politie op tegen mensen die bijvoorbeeld met z’n drieën stonden te praten in het Vondelpark, volgens de meetlat van de politie ‘binnen anderhalve meter’. Een waarschuwing dan wel een bekeuring viel hen ten deel, omdat ze ‘het samenscholingsverbod’ overtraden.
Door de demonstratie toe te staan heeft Halsema de nog lang niet uitgewoede corona-uitbraak getart.
Gisteren, nog geen maand na de leegte op de Dam, stroomde het centrale plein van Amsterdam vol. Met duizenden demonstranten, die protesteerden tegen het inderdaad afschuwwekkende ‘anti-zwarte politiegeweld in de Verenigde Staten en de EU’, dat de dood van teveel zwarte Amerikanen heeft gekost, onder wie George Floyd, een Afro-Amerikaanse man uit Minneapolis die vorige week bezweek onder de knie van een politieman die hem alle lucht benam. De toestroom van ruim 5.000 deelnemers op de Dam was georganiseerd door de omstreden actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de demonstranten van Black Queer & Trans Resistance NL.
Massaliteit
Hun protest was volkomen terecht, alleen had Amsterdams burgemeester Femke Halsema dit nooit mógen toestaan. Niet in deze massaliteit, niet op deze plek, niet op de Dam, nee eigenlijk nergens in Amsterdam – en zeker niet op dit cruciale moment in de pandemie. Maar ze stond het in al haar bestuurlijke naïviteit toe, terwijl zij het had dienen af te blazen. Nota bene op de allereerste dag dat het kabinet en zijn virusdeskundigen proberen de coronamaatregelen enigszins te versoepelen – want meer dan dat is ’t niet: het testen van de epidemie. Halsema heeft daarmee de nog lang niet uitgewoede uitbraak getart.

Bron: Twitter
De voorgeschreven 1.5 meter afstand tussen de deelnemers kon door de grote opkomst op het betrekkelijk kleine plein niet worden nageleefd. Halsema’s argument om daartegen niets te doen, niet in te grijpen, vergoelijkte zij eerst met: ‘Daarvoor is deze demonstratie te belangrijk. Bovendien zijn mensen zelf verantwoordelijk.’ Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, toonde zich verbijsterd. Op Twitter reageerde hij met: ,,Ongehoord dat dit geaccepteerd wordt. Sinds wanneer is het een Grondwettelijk criterium of een demonstratie ’te belangrijk’ is om te verbieden? Erg glad ijs.”
Overdonderd
Gisteravond zei Halsema in het tv-programma Op1 dat de omvang van het protest haar had overdonderd, terwijl ze er, naar ze zei, 250 à 300 demonstranten had verwacht: ,,Dat was wat de organisatie een aantal dagen geleden meldde. Meestal overdrijven organisaties, en valt het lager uit. Neemt niet weg dat ik er sinds gistermorgen (zondag) onrustig over was. Omdat je ook in Berlijn en Londen grote mensenmassa’s op de been zag komen.” En: ,,De politie en ik hebben hier van uur tot uur contact over gehad. Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou aanzwellen, daar was de politie niet op voorbereid.” Een gotspe!
Virologen merken nu op dat de getolereerde anti-racisme-demonstratie op de Dam een risico vormt voor het opvlammen van het SARS-CoV-2-virus. ,,In potentie kan dit een zogenaamd ‘superspreading event’ zijn. Eén met dit coronavirus besmet persoon kan op de Dam veel anderen hebben geïnfecteerd”, zegt de Amsterdamse viroloog Menno de Jong, lid van het Outbreak Management Team in het Algemeen Dagblad. ,,Dit is wat je niet wil. We hebben het niet voor niets al maanden over de anderhalve meter samenleving.” Ook intensive care-artsen maken zich grote zorgen over wat er is gebeurd, en zie de nieuwe golf op hun IC’s al ontstaan.
Verzorgingshuizen
Of zoals Paul Slettenhaar, wethouder te Castricum, gisteravond reageerde in een Tweet: ‘Ouderen, in verzorgingshuizen, eenzaam, gescheiden van familie. Zelfs partners van elkaar gescheiden. Boetes. Dodenherdenking op een lege Dam. En nu dit? Onvoorstelbaar! #halsema .’
Wat zei Halsema’s voorganger, te veel te jong aan longkanker overleden burgemeester Eberhard van der Laan, ook alweer? In zijn afscheidsbrief van 18 september 2017 aan alle ‘Lieve Amsterdammers’, schreef hij: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’
Halsema, verworden van een schrander parlementair politica tot een bestuurlijk lichtgewicht die zich vertilt aan een zware post als Amsterdam, zorgt niet goed voor de stad van Eberhard en zijn inwoners. Ze stelt hen bloot aan onverantwoorde gezondheidsrisico’s en mist belangrijke schakels in haar empathisch vermogen.

Bron: Twitter