UPDATE 17:00 uur - Het Red Team, een groep niet-officiële adviseurs van het demissionaire kabinet Rutte III, waarschuwt dat de huidige lockdown-maatregelen in Nederland slechts tot een geringe daling van de coronacijfers leiden. Met de aanzienlijk besmettelijker Britse variant in aantocht moet de lockdown 'zeker tot in maart' blijven gelden en ook worden aangescherpt. Het Red Team zegt dit in een 'Twitterdraadje' dat zij premier Rutte zojuist hebben toegestuurd. 'De lichte daling van nu wordt straks weer een stijging van het aantal besmettingen. Er ontstaat daarbij een grote druk op de ziekenhuizen en IC's, waarbij de reguliere niet-acute zorg verdrongen wordt'. De adviseurs spreken van 'een crisis binnen een crisis'. De situatie is nog niet eerder zo ernstig geweest, aldus oud-IGZ-inspecteur Wim Schellekens van het Red Team.

Red Team: Lockdown-maatregelen in Nederland moeten ‘zeker tot in maart’ blijven gelden en ook worden aangescherpt.

ROTTERDAM – Update 15:00 uur – De Britse coronavariant is in hoog tempo op overnamejacht in Nederland. Dat signaleert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Half maart, amper twee maanden vanaf nu, ziet hij het ‘vernieuwde’ coronavirus hier de macht overnemen en de ‘oude’ ziekteverwekker verdringen.

Dat betekent zeer grote problemen, verwacht Kuipers. Met de actuele beelden van zwaar overbelaste ziekenhuizen in Londen op het netvlies zal de druk op de Nederlandse ziekenhuizen nog groter kunnen worden dan die tot nu toe is geweest.

De zorg zal kraken in zijn voegen en trillen op zijn grondvesten, is de uiterst sombere verwachting.

Volgens het RIVM zou op dit moment sprake zijn van 200 vastgestelde infecties. Het rijksinstituut zou daarmee een bericht bevestigen in het AD, dat – net als meerovermedisch.nl op 20 december al meldde – suggereert dat de variant zich al breder heeft verspreid in Nederland dan wordt toegegeven.  Het RIVM zegt daar ‘niets over te kunnen zeggen’.

Tienduizend per dag

Volgens becijferingen van het LNAZ kan half maart de Britse virusvariant ‘dominant’ zijn in Nederland. Dat betekent dat meer Nederlanders met dit virus geïnfecteerd zijn dan met enig ander coronavirus. Tweehonderdduizend mensen zouden dit virus dan al bij zich dragen. Elke dag zouden zo’n tienduizend mensen positief getest worden.

De zorg zal kraken in zijn voegen en trillen op zijn grondvesten, is de uiterst sombere verwachting.

Juist vandaag werd bekend dat er voor het eerst in weken minder dan 2.500 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalde vrijdag tot 2.469. Dat is het laagste aantal sinds 27 december. Maar in maart zullen ziekencijfers van ver in de 3.000 niet ongewoon zijn, maar ook nauwelijks te verwerken. Ernst Kuipers voorziet dan het vastlopen van de coronazorg, maar ook het verstrikt raken van de reguliere zorg.

In toom

Eerder deze week zinspeelden zowel Kuipers als Jaap van Dissel (directeur Centrum Infectieziekten RIVM) tijdens de reguliere technische briefing in de Tweede Kamer dat nóg strengere maatregelen nodig zullen zijn om de nieuwe virusgolf zoveel mogelijk in toom te houden.

Overal in het land duikt inmiddels de Britse variant op: in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes (afgekort tot het kleurloze ‘adrz’) is het virus aangetroffen bij vier medewerkers en zijn met directe ingang vrijdag de coronamaatregelen verscherpt. Maar ook in Surhuisterveen (Friesland) werd de variant gevonden bij een woonzorginstelling, waar zeker vier bewoners aan de besmetting overleden. Even later gevolgd door ‘Britse besmettingen’ in een zorginstelling in Ermelo. Ernst Kuipers eerder deze week tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer.